Доступність посилання

ТОП новини

Трьох колишніх генералів хорватського війська, яких підозрюють у воєнних злочинах під час війни у Хорватії, проголосили національними героями


Трьох колишніх генералів хорватського війська, яких підозрюють у воєнних злочинах під час війни у Хорватії, проголосили національними героями

Прага, 12 квітня 2002 - Надзвичайно шокуюче повідомлення надійшло сьогодні з хорватського міста Спліта - там трьох колишніх генералів хорватського війська, яких підозрюють у воєнних злочинах під час війни у Хорватії, проголосили національними героями і найпочеснішими громадянами 2001-го року.

Я звернулася до моєї колеги з Південнослов’янської редакції Радіо Свобода - Вільна Європа Мір’яни Ракели, яка, водночас, керує хорватським відділенням цієї редакції, із запитанням.

Про кого конкретно йдеться і ЯК могло таке статися у демократичній державі, за яку себе вважає Хорватія?

Міме Ракела:

"Йдеться про трьох генералів хорватського війська Мірка Норца, Рахіма Адемі та Антє Готовіне – які зараз усі на пенсії.

Суд їх підозрює у скоєнні воєнних злочинів над цивільним населенням сербської національності під час війни у Хорватії у 90-х роках.

Оголосили їх почесними громадянами сьогодні на зборах сплітсько-далматинського округа, за рішенням правлячої у тій окрузі хорватської деморатичної спілки- партії, яка має націоналістичне спрямування.

Я б хотіла наголосити, що тут ідеться про різновид політичного неподобства - явища, яке у демократичному суспільстві просто не можливо уявити.

Передусім тому, що двоє з них уже були в суді у Хорватії за підозрою Гаазького трибуналу (один із них – Норац - зараз перебуває у в’язниці у Рієці; другого - албанця за національністю Адемі – відпустили, щоб він захищався на волі; а третій – генерал Готовіна - перебуває у бігах і навіть не хотів із’явитися при оголошенні обвинувачення).

Це не є добрим знаком для демократичної держави, якою б хотіла виглядати Хорватія у світі. Міжнародна спільнота це, звичайно, не привітає, а сприйме це все як провокацію, і як доказ того. що ця країна не хоче співпрацювати з Міжнародним судом у Гаазі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG