Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент стурбований становищем у Чечні


Європарламент стурбований становищем у Чечні

Прага, 12 квітня 2002 - Європейський Парламент цього тижня знову звернув увагу на становище в Чечні: на засіданні в середу було ухвалено резолюцію із закликом до негайного перемир’я в цьому російському реґіоні й до політичного вирішення конфлікту, якого мають досягти його сторони.

Росія вжила «певних конструктивних заходів» із розстеження порушень прав людини в Чечні, мовиться в резолюції, - але водночас Європарламент засуджує той факт, що між кількістю скарг і порушених за ними справ є величезний розрив.

Європейський Союз, і зокрема Іспанія, що головує зараз у ЄС, не забуває про Чечню - як повідомила нашому радіо речниця міністра з європейських справ Іспанії Рамона де Мігеля Ісабель Ріко, наступного тижня про це йтиметься на зустрічі з російськими представниками в Люксембурзі в рамках асоційованої угоди між ЄС і Росією.

«Іспанія, що головує в ЄС, уважає становище в Чечні за один із головних елементів в узаєминах ЄС із Росією, – заявила Ріко, – і ми працюватимемо задля мирного вирішення в контексті територіяльної цілісності, верховенства закону й дотримання прав людини…»

Сам іспанський міністр із європейських справ Рамон де Мігель, виступаючи на слуханні в Європарламенті, підтвердив бажання Євросоюзу повернути спустошений війною реґіон до нормального життя: «Боротьба за відновлення нормальних умов у Чечні, встановлення цілком демократичних умов щодо прав людини, повернення біженців і повної нормалізації життя є метою, що її ми можемо і мусимо прагнути…»

Комісар Євросоюзу з питань розвитку й гуманітарної допомоги Поуль Нільсон заявив, що Європейська Комісія має намір продовжити надання допомоги до реґіону. За його словами, це діяльність дуже непроста й не обходиться без недоліків, але тиск на російську владу, щоб ця допомога діставалася призначення, триває.

Нільсон, однак, додав, що питання ширшого політичного діялогу з наголосом на правах людини має бути відокремлено від гуманітарних зусиль, бо інакше можуть опинитися під загрозою намагання міжнародних допомогових організацій працювати в реґіоні.

Але права людини в Чечні залишаються гарячою темою, як засвідчив палкий виступ представниці французьких Зелених Марі Ан Іслер-Беґен - вона наголосила: неможливо прикидатися, що про події в Чечні нічого не відомо, й заплющувати очі на те, що вона прямо назвала геноцидом: «Особливо ж це стосується того, що ми маскуємо нашу пасивність деклараціями й обманюємо своє сумління, роблячи вигляд, ніби захищаємо тендітну демократію в Росії. Ми мусимо уникати спрощеної суміші поглядів, коли спланований геноцид дорівнюється до бою з тероризмом. Якщо ми цього не зробимо, варварство там наростатиме пропорційно до нашої байдужості».

Європейський Союз, стверджує французька депутатка, має використати всі свої контакти з Росією, щоб домогтися поліпшення ситуації в Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG