Доступність посилання

ТОП новини

Голова кримського Виборчкому звернувся за допомогою до прокуратури автономії


Голова кримського Виборчкому звернувся за допомогою до прокуратури автономії

Симферополь, 15 квітня 2002 – До прокуратури Криму передано звернення голови Центрвиборчкому АРК Івана Полякова з вимогою порушити карну справу проти чотирьох членів виборчої комісії, які саботують її роботу. Про це в понеділок Радіо Свобода повідомив сам голова ЦВК Криму. Він також збирається одноосібно видавати депутатські посвідчення новообраним депутатам, хоча це й суперечить чинному законодавству.

За словами Івана Полякова, він просить прокуратуру автономії порушити кримінальну справу за статтею 157 Карного кодексу України (перешкоджання праву обирати і бути обраним) стосовно 4 членів Виборчкому – Геннадія Дачкіна, Миколи Торчинського, Михайла Денисова та Антоніни Устинової, які є комуністами або ж прихильниками Леоніда Грача. Через відмову цих осіб брати участь у засіданнях виборчої комісії Криму досі жоден із новообраних депутатів не отримав відповідні посвідчення, і це затримує відкриття першої сесії Верховної Ради АРК. Пан Поляков каже, що комуністи не вміють гідно програвати. У прокуратурі Криму поки що ніяк не коментують це повідомлення з ЦВК автономії.

Востаннє спробу зібрати кворум Іван Поляков зробив минулої п’ятниці. Тоді ж голова кримського Виборчкому повідомив, що ближчим часом сам видасть депутатські посвідчення 48 новообраним депутатам, хоча й це певним чином суперечить виборчому законодавству. За його словами, він особисто підпише ці посвідчення і привітає депутатів із перемогою. Але ще 51 депутат має підтвердити своє обрання через суд.

За останніми даними, протоколи з результатами голосування надійшли з 99 округів зі ста. Лише від окружної комісії №25, тобто округу, де балотувався лідер кримських комуністів Леонід Грач, досі немає ніяких вісток. Іван Поляков каже, що йому зрозуміле це затягування, але вдіяти за законом він нічого не може і рекомендує всім зацікавленим особам звертатися до суду.

У понеділок голова кримського Виборчкому повідомив в інтерв’ю для Радіо Свобода, що ще раз, востаннє, у вівторок спробує зібрати засідання комісії. Якщо кворуму і цього разу не буде, рішення ухвалюватимуться наявною кількістю членів ЦВК автономії. Іван Поляков демонструє рішуче бажання не допустити зриву формування нового кримського парламенту. Але поки що результати цього процесу не вражають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG