Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційна арифметика


Опозиційна арифметика

Київ, 15 квітня 2002 – Виборам до Верховної Ради було видано чимало оцінок, часом цілком протилежних. Йшлося і про порушення законодавства, і про нерівні умови для учасників виборчих перегонів, і ще багато про що. Але самі результати виборів, схоже, не викликають особливих заперечень навіть у тих політичних сил, що декларують себе як опозиційні.

Сьогодні своїми оцінками щодо результатів підрахунку голосів виборців з журналістами ділилася Юлія Тимошенко.

Голоси електорату рахувались не лише під егідою центрвиборчкому, а й в альтернативних центрах, зокрема – при виборчому блоці Юлії Тимошенко, створеного відповідно до “Угоди про чесні вибори”. Чесними нинішні вибори пані Тимошенко не вважає, позаяк, на її думку, влада таки вдалася до досить істотних фальсифікацій. Але, що характерно, альтернативні результати виборів, котрі охопили 97 % протоколів, не дуже різняться від офіційних.

Ю. Тимошенко: “Блок “Наша Україна” взяв 25,4% голосів, КПУ – 21,2, “ЗаЄдУ” – 9,4 , Блок Юлії Тимошенко – 8,6”.

Як бачимо, різниця в межах 1-2 відсотків. Але, на думку пані Тимошенко, перерахунок результатів на окремих виборчих дільницях міг би значно змінити показники партії влади – блоку “ЗаЄду”. Тому блок Юлії Тимошенко вибори визнає дійсними, але вимагатиме від Верховного суду прийняття відповідних правових рішень, які б суттєво змінили і результати виборів за партійними списками і також суттєво змінили якісний склад новообраного парламенту. Без такого перегляду, а також прийняття нового виборчого законодавства на пропорційній основі, сподіватися на створення в парламенті якоїсь більшості, на думку пані Юлії, просто безперспективно.

Вона також оприлюднила звернення до депутатів-мажоритарників, котрих пані Тимошенко закликала не плямити власну честь і не приєднуватися до можновладного блоку “ЗаЄдУ”. З владою, котра на думку Юлії Тимошенко, агонізує, опозиція вестиме жорстку боротьбу.

Тимошенко: “Наш блок обов’язково буде ініціювати постанову щодо початку процедури імпічменту Президента України Леоніда Кучми. Наступна постанова – це постанова щодо усунення від влади цього Кабінету міністрів. Уряд Кінаха сьогодні не може перебувати при владі”.

Не може тому, що, на думку пані Тимошенко, кабмін не здатен розвинути успіхи попереднього уряду, а також у зв’язку з непідтримкою його курсу народом на виборах. Назвати прізвища ймовірних осіб на посаду прем’єра Юлія Тимошенко відмовилась, але натякнула про існування кількох кандидатів. На питання про прізвище майбутнього президента леді Ю лише чарівно посміхнулась – зазначу, під оплески присутніх.

Так що попереду – цікаві сюжети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG