Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 15 квітня 2002 – У центрі уваги західних коментаторів залишається ізраїльсько-палестинський конфлікт і дипломатична місія держсекретаря США Пауела на Близькому Сході.

Коментуючи поїздку держсекретаря США Пауела на Близький Схід, газета «Нью-Йорк таймз» у редакційній статті стверджує явний прогрес в його мирних зусиллях. Серед іншого газета наводить осуд Арафатом терористичних актів з обох боків, з яким палестинський лідер виступив у суботу явно під тиском з боку США, а також ізраїльську пропозицію проведення міжнародної конференції з проблем Близького Сходу під егідою Сполучених Штатів. Згідно із пропозицією Шарона, у цій конференції, крім Ізраїлю, палестинців та американських посередників, мали би взяти також участь представники Йорданії, Єгипту, Саудівської Аравії і Марокко. Якщо таку конференцію вдасться організувати і поставити на її порядку денному саудівські мирні пропозиції, що передбачають виведення ізраїльських військ з окупованих 1967 року палестинських територій і проголошення палестинської держави в обмін на гарантії безпеки з боку арабських країн, пише на закінчення газета, то тоді можна було б сподіватися на справжній прогрес в установленні миру на Близькому Сході.

Варто також навести короткий коментар колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Барака, який містить ця ж газета «Нью-Йорк таймз». Ізраїль бореться за право жити в безпеці і мирі зі своїми сусідами, пише Барак. Ми бажаємо вести переговори, які базувалися б на кемп-дейвідських принципах, проте не потерпимо терору. Далі колишній ізраїльський прем’єр пише про необхідність ухвалити план відокремлення Ізраїлю від палестинців. Лише такий план, на думку Барака, може послужити основою стабільності на Близькому Cході і кращого майбутнього для народів цілого регіону.

Аналізуючи нинішній розвиток подій на Близькому сході, британська газета «Індепендент» підкреслює, що для припинення кровопролиття і відновлення переговорів Шарон повинен визнати необхідність політичного вирішення конфлікту, який неможливо вирішити силою. При цьому, як підкреслює газета, у мирному процесі потрібна безпосередня участь Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG