Доступність посилання

ТОП новини

Погром київської синагоги – акт організованого антисемітизму?


Погром київської синагоги – акт організованого антисемітизму?

Прага, 15 квітня 2002 – Те, що сталося минулої суботи в приміщенні центральної синагоги в українській столиці, викликало значний резонанс у світі. Про погром, який влаштували близько півсотні молодих скінгедів по вулиці Шота Руставелі в центрі Києва, розповідали не лише світові телемережі, але й низка західних видань, котрі наводять слова свідків і потерпілих про те, що ця акція могла бути організованим проявом антисемітизму.

Про суботню атаку на центральну Київську синагогу у понеділок написали такі західні газети, як лондонська «Індепендент» та ізраїльська «Джерузалем пост». У пресі наводяться факти про раптовий напад на синагогу по вулиці Шота Руставелі у Києві організованої групи молодих людей, котрі закидали вікна культової споруди камінням і побили кількох людей, котрі розходилися після вечірньої служби, у тому числі заступника головного рабина України Цві Каплана та його 14-го сина. Головний рабин центральної синагоги у Києві Моше-Реувен Асман відзначив у розмові з журналістами, що із натовпу нападників лунали вигуки «Бий євреїв!», він також охарактеризував цей випадок, як «погром» і додав: «чудо, що не сталося гіршого», бо, як інформує преса, побитий Цві Каплан провів цілу ніч у лікарні.

За повідомленнями засобів інформації, київська міліція затримала у зв’язку з нападом на синагогу близько 8 осіб, в основному молодих футбольних фанів, котрі поверталися цього суботнього вечора додому з матчу між місцевим «Динамо»та донецьким «Металургом». Міліція вважає цей акт випадком хуліганства, котрі трапляються досить часто після футбольних матчів і не лише у Києві. До речі, у перерві згаданої футбольної зустрічі полковник міліції, колишній футболіст Стефан Решко, що очолює спецпідрозділ МВС Україні по забезпеченню порядку на стадіонах, висловив своє занепокоєння досить частими випадками вандалізму серед молодих футбольних фанів України.

Нагадаємо, що у минулорічному звіті Держдепартаменту США з проблем прав людини у світі йшлося також й про окремі прояви антисемітизму в Україні. Автори звіту, зокрема, відзначили, що «громадська база антисемітизму в цій державі наявна». У цьому ж документі наводилися окремі факти проявів антисемітизму в пресі («Вечірній Київ», «За вільну Україну») та твердження про те, що чимало «антисемітських видань імпортується в Україну з Росії». Держдепартамент також відзначив у згаданому документі, що влада у Києві «активна у протистоянні проявам антисемітизму».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG