Доступність посилання

ТОП новини

15 відсотків виборців на Івано-Франківщині не змогли проголосувати, заявила Івано-Франківська обласна організація Комітету виборців України. Це суттєво вплинуло на результати виборів до місцевих рад


15 відсотків виборців на Івано-Франківщині не змогли проголосувати, заявила Івано-Франківська обласна організація Комітету виборців України. Це суттєво вплинуло на результати виборів до місцевих рад

Івано-Франківськ, 15 квітня 2002 – “Порушення під час виборів були масовими, однак переважно незначними”, – заявив голова Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Мирон Дмитрик. Тож вони суттєво на результати виборів вплинути не могли.

Однак через непідготовленість членів дільничних комісій та погану технічну організацію виборів, за підрахунками КВУ, не змогли проголосувати 15 відсотків виборців Прикарпаття. Простіше кажучи, люди не змогли відстояти в чергах для того, щоб отримати бюлетені або ж потрапити на виборчі дільниці.

Такі висновки активістам Комітету виборців України дали можливість зробити спостереження, проведені більш як п’ятьмастами спостерігачами, та робота 10 мобільних груп.

Порушення, виявлені при голосуванні, на думку керівництва обласної організації КВУ, фактично не вплинули на результати виборів депутатів Верховної Ради України. Натомість місцеві вибори були позначені численними порушеннями.

На багатьох дільницях діяли групи від окремих кандидатів, завданням яких було підказувати громадянам, за кого голосувати. Цей спосіб у багатьох випадках виявлявся дуже дієвим. Адже, для прикладу, лише в Івано-Франківську бюлетень виборів депутатів обласної ради був ледь не метрової довжини. Він представляв виборцям майже 50 кандидатур претендентів до обласної ради.

Активісти Комітету виборців України наголошували, що в майбутньому необхідно розмежувати місцеві та парламентські вибори, а також внести зміни до закону про місцеві вибори.

Івано-Франківська обласна організація Комітету виборців України заявила, що готова надати свої матеріали суб’єктам виборчого процесу, якщо ті оскаржуватимуть результати виборів у суді. Адже судові позови щодо результатів виборів до місцевих рад стали вже масовим явищем на Прикарпатті. Отож допомога КВУ може виявитись окремим із кандидатів, які не задоволені результатами виборів, дуже доречною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG