Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 16 квітня 2002 – У центрі уваги західних коментаторів залишається ізраїльсько-палестинський конфлікт. Оглядачі аналізують, зокрема, результати однотижневих зусиль держсекретаря США Пауела на Близькому Сході і перспективи проведення близькосхідної регіональної конференції.

Незважаючи на продовження кровопролиття на Близькому Сході, німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» в редакційній статті пише про «іскру надії», яка з’явилася останнім часом після того, як Вашингтон розпочав тиск на ізраїльського лідера Шарона і в зв’язку з обговоренням ідеї проведення близькосхідної регіональної конференції, яка може послужити справі відновлення мирного процесу. Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал, веде далі газета, схвально відгукнувся про план його німецького колеги Фішера, який, тобто цей план, мав би доповнити близькосхідні мирні пропозиції саудівського коронного принца Абдалли, нещодавно схвалені Лігою арабських країн. Далі газета вказує на нинішні спільні зусилля ООН, Сполучених Штатів, Європейського Союзу і Росії, які врешті серйозно зайнялися пошуками політичного вирішення конфлікту. Проте, як припускає на закінчення німецька газета, всі ці зусилля підуть намарне, якщо ворогуючі сторони не погодяться співпрацювати у закінченні конфлікту, бо ніхто, як підкреслює газета, не зможе силою нав’язати мир.

Тим часом французька газета «Ліберасьйон» має дещо інший погляд на ефективність нинішніх близькосхідних мирних зусиль. Газета вважає, що обидві сторони ввічливо зігнорували мирні заклики Пауела. Ізраїль, хоча погодився взяти участь у близькосхідній регіональній конференції, щоправда – лише без Арафата, продовжив тим часом воєнні операції на палестинських землях, замість вивести свої війська. Палестинський лідер зі свого боку, хоча засудив палестинські терористичні акти проти ізраїльського цивільного населення, проте відмовився оголосити перемир’я. При цьому газета гостро критикує позицію Шарона, який відкидає участь у майбутньому мирному процесі європейських країн, що, на його думку, є надто пропалестинські, і який заперечує участь у регіональній конференції Арафата. Як можна обговорювати долю палестинців, запитує «Ліберасьйон», без участі палестинців? Газета стримується від оптимізму або особливих сподівань на швидке відновлення близькосхідних переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG