Доступність посилання

ТОП новини

Відставка нідерландського уряду


Відставка нідерландського уряду

Прага, 16 квітня 2002 – Глава Нідерландів Королева Беатрікс повідомила в вівторок про крах нинішньої урядової коаліції країни і про те, що новий уряд, імовірно, буде створений після парламентських виборів 15 травня цього року. Що стало причиною дострокової відставки коаліційного кабінету Віма Кока?

У відставці голандського уряду, як відзначають спостерігачі, винне відлуння балканської війни. Тиждень тому оприлюднено раніше секретну доповідь про обставини масових убивств боснійських мусульман у місті Сребрениці в Боснії – Герцеґовині влітку 1995 року. Тодішній глава кабінету міністрів Нідерландів Вім Кок мав безпосереднє відношення до відправлення в 1993 році у зону конфлікту голандського батальйону миротворців, котрі не змогли захистити мусульман від брутальності збройних сил боснійських сербів. У тих кривавих подіях 1995-го в анклаві Сребреница загинуло понад 7 тисяч мусульман.

Нагадаю, що 1993 року Вім Кок був віце-прем’єром голандського уряду і числився серед тих, хто ухвалював рішення про відправлення миротворців із Нідерландів у зону балканської війни. Експерти визнали це рішення з самого початку помилковим, і нинішній уряд у Гаазі змушений за це розплачуватися.

У вівторок голандський прем’єр Вім Кок сказав журналістам: «Сьогодні ми мали другу зустріч із авторами доповіді щодо подій у Сребрениці з нідерландського інституту воєнної документації. Я хочу відвідати Королеву через короткий час і передати їй прохання про відставку всіх міністрів і державного секретаря».

Що й сталося після термінового засідання уряду Нідерландів цього вівторка.

Повідомляючи про відставку уряду, у канцелярії Королеви Беатрікс підкреслили, що глава держави, зважаючи на близькість виборів, попросила всіх членів уряду виконувати свої обов’язки до формування нового уряду країни, що стане можливим вже після 15 травня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG