Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація в Вашингтоні має великі плани


Українська делегація в Вашингтоні має великі плани

Вашингтон, 17 квітня 2002 – 18–19 квітня в Вашингтоні відбуватимуться щорічні збори МВФ та Світового банку. Серед учасників форуму з понад 100 країн світу і членів даних інституцій до столиці Сполучених Штатів прибуває представницька делегація України. Її члени мають чималі плани, зокрема на переговорах у рамках Українсько-американського комітету з економічного розвитку.

Сполучені Штати залишаються для України одним із найбільших інвесторів та найбільшою країною-донором із надання фінансової допомоги. Понад два мільярди доларів допомоги отримала Україна від США за роки незалежності.

Останнім часом торгово-економічні відносини між двома країнами значно погіршились. Санкції, запроваджені США у зв’язку зі зволіканням із ухваленням законодавства щодо захисту авторських прав, санкції проти демпінгових цін на українську сталь на американському ринку та зворотні санкції України на так звані “курячі ніжки Буша” суттєво обмежили експортно-імпортні операції між двома країнами.

На такому тлі відбуватимуться переговори в рамках Українсько-американського комітету з питань економічного розвитку, на які прибуде численна українська делегація. Очолювана віце-прем’єр-міністром Василем Роговим, вона об’єднає головних українських міністрів: фінансів – Ігоря Юшка, палива та енергетики – Віталія Гайдука та багатьох інших. Із американської сторони переговори вестиме Вільям Тейлор – співголова цього комітету.

Звичайно, обидві сторони мають багато претензій одна до одної. І якщо Росія напередодні щорічних вашингтонських зборів МВФ зняла санкції проти імпорту американської курятини на свою територію, то Україна тільки має намір проводити переговори з цього приводу.

Крім цього, під час дискусії в Вашингтоні мають порушуватись питання забезпечення макроекономічних узаємин, боротьби з відмиванням грошей, співпраці в енергетичній сфері та в антитерористичних операціях.

Окремою темою розгляду Українсько-американського комітету з питань економічного розвитку буде проблема надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Голова торгового представництва України у США Ярослав Войтко з цього приводу повідомив: “Україна бажає отримати статус держави з ринковою економікою в контексті антидемпінгових розслідувань. Це досить вузьке питання, поки що такого статусу ми не одержали у відносинах зі Сполученими Штатами, хоча маємо визнання ринкового статусу з боку Канади чи Європейського Союзу. Це питання якраз одне з основних, яке українська делегація планує порушити”.

На запитання Радіо Свобода, чи буде порушуватись під час зустрічі в Вашингтоні проблема продажу української зброї Іракові, Ярослав Войтко сказав: “Це питання політичне і не буде розглядатись у рамках економічної зустрічі”.

Варто зазначити, що на час проведення форуму до Вашингтона з’їжджаються понад 3500 представників країн – членів МВФ та Світового банку. У рамках форуму українська делегація має намір зустрічатись також із представниками делегацій інших країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG