Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківському художньому музеї відкрилась передвеликодня виставка іконопису під назвою “Страсті Господні”


В Івано-Франківському художньому музеї відкрилась передвеликодня виставка іконопису під назвою “Страсті Господні”

Івано-Франківськ, 18 квітня 2002 – В Івано-Франківському художньому музеї відкрилась передвеликодня виставка іконопису під назвою “Страсті Господні”. До неї ввійшли найкращі роботи галицьких майстрів 17–18 століть.

Чергова передвеликодня виставка іконопису під назвою “Страсті Господні” стала непересічним явищем у мистецькому житті Прикарпаття. Мистецтвознавці відзначають високий рівень цієї експозиції. Це, зрештою, не дивно – адже невелика (усього з 20 полотен) виставка презентує кращі роботи східноєвропейських майстрів, уродженців Галичини. Усі роботи датовані 17–18-м століттям і об’єднані спільною темою – Хресної дороги Ісуса Христа. Виставка сформована з робіт, що зберігаються у фондах художнього музею та з колекції діючого храму Івано-Франківського катедрального собору святого Воскресіння Української греко-католицької церкви.

На відкритті виставки представники Спілки художників, гості з Києва та Львова відзначали, що Івано-Франківський художній музей володіє унікальною в Україні збіркою творів сакрального мистецтва. Вона є однією з кращих у Східній Європі.

Формування нових експозицій напередодні державних та релігійних свят постійно привертає до себе пильну увагу не лише шанувальників іконопису, але й мистецтвознавців, працівників музеїв із різних регіонів країни. Цьогорічна передвеликодня виставка також дає можливість простежити зростання художньої майстерності галицьких майстрів, порівняти розвиток різних шкіл та напрямків у малярстві 17–18 століть.

Особливу духовну піднесеність виставка має ще й тому, що всі твори об’єднані вічною темою Хресної дороги. Вона моделює шлях усього людства, і це з неабияким почуттям, майстерністю та талантом передали у своїх роботах художники, які працювали кілька століть тому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG