Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Близький Схід


Афганістан. Близький Схід

Прага, 18 квітня 2002 – Головна увага західної преси зосереджена на Близькому Сході, де останні дипломатичні зусилля держсекретаря США Пауела й арабських лідерів не принесли особливих змін, а також на Афганістані, який теж залишається джерелом неспокою. Саме від Афганістану й почнемо огляд західних газет.

Коментуючи нинішні події в Афганістані, оглядач британської газети «Файненшл таймз» Чарльз Кловер детально описує ситуацію, яка склалася там останніми часами. Афганська столиця Кабул, за його словами, нині перебуває під контролем таджицьких військових ватажків із Північного альянсу, який допоміг Сполученим Штатам усунути від влади режим Талібан. Тим часом в інших частинах Афганістану антитерористичні підрозділи під американським командуванням включилися в партизанську війну з рештками Аль-Кайди і Талібану, і ця війна набирає розмаху. Міжнародні миротворці тим часом є під обстрілом афганських снайперів, а воєнні ватажки суперницьких угруповань у провінціях продовжують криваві міжусобиці.

Західні лідери вірять, веде далі газета, що побудова демократії в Афганістані головно залежить від установлення в Кабулі демократичного уряду й його підтримки. А тим часом, як підкреслює «Файненшл таймз», спочатку потрібно було б переконати Північний альянс, який контролює Кабул, поділитися владою з урядом. Потрібно також переконати пуштунських племінних вождів у провінціях, які контролюють понад 65 відсотків афганського населення, але майже не представлені в уряді, піти на компроміс. При цьому газета згадує також Росію й Іран, які теж мають свої інтереси в Афганістані. На закінчення газета ставить під серйозний сумнів слова колишнього короля Афганістану про відбудову країни. За нинішніх умов, як підкреслює «Файненшл таймз», Афганістан повторює свою історію.

Західні оглядачі продовжують коментувати також становище на Близькому Сході і миротворчу місію в регіоні держсекретаря США Пауела. Більшість коментаторів уважать останні дипломатичні зусилля Пауела безуспішними. Німецька газета «Зюддойче цайтунґ» уважає, приміром, що Пауел у перебігу свого візиту більше втратив, ніж здобув. Прибувши на Близький Схід із валізкою мирних пропозицій, він повернувся ні з чим. Однак, попри невдачу нинішньої мирної місії, як підкреслює газета, інтенсивні мирні зусилля на Близькому Сході повинні бути продовжені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG