Доступність посилання

ТОП новини

Мирослава Гонгадзе: Олексій Баганець маніпулює законодавством і створює штучні бар’єри на шляху роботи іноземних слідчих


Мирослава Гонгадзе: Олексій Баганець маніпулює законодавством і створює штучні бар’єри на шляху роботи іноземних слідчих

Вашингтон, 18 квітня 2002 – «Заступник генерального прокурора України Олексій Баганець маніпулює законодавством і створює штучні бар’єри на шляху роботи іноземних слідчих» – про це заявила Мирослава Гонгадзе, виступаючи в четвер на брифінгу в Радіо Свобода у Вашингтоні.

Юрист за фахом, Мирослава Гонгадзе, дружина вбитого журналіста сказала:

«Ще у вересні 2001 року на настійливі вимоги з боку потерпілих та громадськості Генеральна прокуратура України звернулась до представників Федерального бюро розслідувань США з проханням про допомогу в розслідуванні справи вбивства Георгія Гонгадзе. До цього часу у слідстві, яке триває практично два роки, Генеральна прокуратура не спромоглася дати жодної логічної відповіді та жодного результату. Тепер, коли група слідчих зі США прибула до України з наміром допомогти в розслідуванні вбивства Георгія, представники Генеральної прокуратури, посилаючись на законодавство, практично відмовились співпрацювати з ФБР у цій справі.

Згідно з договором про правову допомогу, що діє між США та Україною, та згідно з українським кримінальним законодавством слідчі іншої країни, що прибувають для допомоги в розслідуванні кримінальних злочинів, за своїми правами та обов’язками прирівнюються до українських слідчих. Разом зі слідчою групою по справі вони здійснюють усі слідчі дії і тільки в такий спосіб можуть бути ефективними. Заяви Олексія Баганця про неможливість розголошення таємниці попереднього слідства є маніпулюванням законодавством, як і в випадку з його відмовою визнавати мати і мене, дружину, потерпілими по справі, визнаною Печерським районним судом в грудні 2000 року неправомірною».

Мирослава Гонгадзе вважає, що українська Генеральна прокуратура, запросивши представників ФБР і не погодившись співпрацювати з ними, практично порушила домовленості між двома країнами і тим самим іще раз публічно і юридично зафіксувала своє небажання і неспроможність відкрито розслідувати вбивство Георгія Гонгадзе.

На початку літа цього року Державний департамент США має зробити звіт про просування в розслідуванні злочину, скоєного проти Георгія Гонгадзе. Прогрес і прозорість у розслідуванні справи Гонгадзе є умовою, зафіксованою в резолюції американського Конгресу щодо надання Україні донорської фінансової допомоги на 2002 рік.

«Відмова від прозорого розслідування з боку Генеральної прокуратури України не тільки заважає в повному розслідуванні справи, а й може закрити Україні можливість отримання необхідної фінансової допомоги.

За неефективне розслідування і за знущання та тортури над потерпілими представники Генеральної прокуратури будуть відповідати перед Європейським судом із прав людини», – заявила, виступаючи на брифінгу в Вашингтоні, Мирослава Гонгадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG