Доступність посилання

ТОП новини

Подав у вiдставку прем’єр-мiнiстр Чорногорiї Филип Вуянович; Сербія обговорює візит головного прокурора Мiжнародного трибуналу в Гаазi Карли дель Понте


Подав у вiдставку прем’єр-мiнiстр Чорногорiї Филип Вуянович; Сербія обговорює візит головного прокурора Мiжнародного трибуналу в Гаазi Карли дель Понте

Белград, 19 квiтня 2002 – Подав у вiдставку Филип Вуянович, прем’єр-мiнiстр Чорногорiї. Вiн був на це змушений, оскiльки його урядовi вiдмовили в пiдтримці коалiцiйнi партнери – лiберали та соцiал-демократи.

Чорногорський уряд був клінiчно мертвим уже кiлька тижнiв, а саме – вiд 15 березня, коли президент i прем’єр-мiнiстр пiдписали з представниками офiцiйного Белграда Угоду про перебудову Югославiї.

Лiберали й соцiал-демократи, якi виступають за невiдкладне призначення референдуму про незалежнiсть Чорногорiї, на знак протесту вийшли з уряду й таким чином змусили Вуяновича подати у вiдставку. Нагадаємо, що йдеться про самостiйницькi партiї, якi разом мають 20 вiдсоткiв депутатiв у республiканському парламентi. Вiдкладення референдуму на три роки вони вважають зрадою нацiональних iнтересiв.

На думку бiльшостi оглядачiв, лiберали й соцiал-демократи все-таки дiйдуть згоди з Демократичною партiєю соцiалiстiв президента Дюкановича щодо сформування нової коалiцiї, а це значить – про вiдновлення старої. У разi її остаточного розвалу президент був би змушений призначити достроковi вибори, яких бояться і прихильники незалежностi, i їхнi опоненти, тобто просербськi сили.

Сербська громадськість тим часом аналiзує результати вчорашнього вiзиту до Белграда Карли дель Понте, головного прокурора Мiжнародного трибуналу в Гаазi. Мiнiстр внутрiшнiх справ Югославiї Зоран Живкович у четвер увечерi, пiсля кiлькагодинної розмови з дель Понте, заявив, що всiх, кого розшукує Трибунал, буде заарештовано, якщо вони не здадуться до суботи. Живкович додав, що є лише один виняток: президент Сербiї Мiлан Милутiнович. Його не буде арештовано, поки він формально займає цю посаду, а це значить – до виборiв, якi, ймовiрно, буде призначено в другiй половинi цього року.

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич уточнив, що є ще два винятки. Сербська полiцiя, за його словами, не буде арештовувати колишнiх лiдерiв боснiйських сербiв Радована Караджича та Ратка Младича. Це був би, на думку Джiнджича, надто великий ризик, оскiльки їхнє ув’язнення могло б викликати непорядки в Сербiї. Джiнджич сказав, що цю двiйку мали б арештувати мiжнароднi сили у Боснiї й Герцеговинi.

Сьогоднi дель Понте у Приштинi зустрiлася з головою Мiсiї ООН Мiхаелом Штайнером, президентом Косова Iбрахiмом Руговою та iншими лiдерами етнiчних албанцiв. Цiкаво, що прем’єр-мiнiстр Косова Байрам Реджепi заявив, що не можна амнiстувати нiкого, якщо є докази, що вiн скоїв злочини. Нагадаємо, що Белград і косовськi серби вимагають вiд Трибуналу порушити кримiнальну справу проти колишнiх вождiв албанських повстанцiв Хашiма Тачi й Рамуша Харадiная. Проте в Гаазi поки що вдають, що не чули про злочини албанцiв над сербським мирним населенням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG