Доступність посилання

ТОП новини

Загрозливих масштабів набрала корупція в Чеській Республіці. Боротися з нею має допомогти нова державна програма, котру готує уряд країни


Загрозливих масштабів набрала корупція в Чеській Республіці. Боротися з нею має допомогти нова державна програма, котру готує уряд країни

Прага, 18 квітня 2002 – Цифри промовисто констатують: кожен четвертий чех уважає хабарництво звичною справою. Хочеш вижити – давай. Одна особа з десяти допускає можливість поскаржитись поліції на хабарника – але анонімно. І тільки 6 відсотків чехів погоджуються відкрито свідчити в суді про виявлені випадки хабарництва. І врешті висновок, який випливає з останніх даних міжнародної комісії Транспаренсі Інтернешнал: Чеська Республіка посідає восьме місце за рівнем корупції. На високий рівень скорумпованості чеських службовців звернула нещодавно увагу також Європейська Комісія. Ïї вимога звучала цілком конкретно: хочете стати членом Європейського Союзу – приборкайте своїх хабарників.

За статистикою, хабарництво найбільше процвітає в державних установах, які видають громадянам, зокрема, дозволи на працю, приватне будівництво, посвідки про правно-майнові стосунки, різну документацію, що стосується продажу-купівлі, наприклад, автомобілів, будинків, земельних ділянок і так далі.

А нещодавно чеська преса і телебачення розповіли про те, як процвітає хабарництво на чесько-польському кордоні. Йшлося про процедуру перевірки документів українських громадян, які перебували в Чехії довше, ніж встановлено в’їзною візою. Якщо дати хабар, а розрахунок такий: на кожен місяць поза дозволом – 1 тисяча крон, це десь близько 30 американських доларів, – тоді кордон перетинається без жодних проблем.

У боротьбі з хабарництвом чехи пішли старим, але випробуваним шляхом. Щоб державні службовці не брали хабарів, вони повинні мати матеріально забезпечене життя, соціальні вигоди і працювати в достойних умовах. Тому уряд і підвищив платню, збільшив відпустку і пенсійне забезпечення декотрим категоріям державних службовців. У зв’язку з цим можна згадати також програму «Чисті руки» нинішнього прем’єра Мілоша Земана, з допомогою котрої уряд прагнув очистити державні установи від хабарників. Зрозуміло, багато що з цього не вдалось.

Та вдалось інше: в Чеській Республіці немає заборонених тем. Практично всю інформацію, якщо вона не складає державної таємниці, включно з архівами колишньої комуністичної держбезпеки, можуть отримати журналісти чи громадські організації. Державні діячі опинились немовби під мікроскопом громадської думки. А інформованість – сильна зброя в боротьбі з корупцією.

Ну і врешті – найновіший метод боротьби з корупцією, котрий тільки вчора ухвалив уряд. Це метод так званої регульованої провокації.

Мова про пропозицію міністерства внутрішніх справ запускати в разі потреби провокаторів до середовища, де найчастіше процвітає корупція. Йдеться передусім про поліцію, фінансові й митні органи. В разі, якщо хабарництво підтвердиться, винний цього ж дня втрачає роботу. Пропозиція має набрати чинності закону з наступного року.

З заходами міністерства погоджуються далеко не всі. Однак страх, що корупція вже досягла найвищих політичних кіл, змусив чеський уряд піти й на такі кроки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG