Доступність посилання

ТОП новини

Левко Лук'яненко: «Більшості в парламенті України не буде»


Левко Лук'яненко: «Більшості в парламенті України не буде»

Одеса, 22 квітня 2002 - Таку думку має Голова Української Республіканської Партії, народний депутат України Левко Лук'яненко.

Пан Лук'яненко вже у третє входить до стін парламенту...

Ігор Столяров: Було б цікаво почути Вашу точку зору з приводу підсумків парламентських виборів березня 2002 року.

Левко Лук'яненко: Вибори 31 березня 2002 року якоюсь мірою є цікавими виборами у тому відношенні, що свідчать про більшу зрілість наших громадян. Це проявляється в тому, що громадян України вже менше дурили яскравими рекламами, гарними промовами й обіцянками.

Приміром, люди не підтримали Партію Зелених, а Прогресивні Соціалісти з її геніальною ораторкою Наталкою Вітренко програли. Отож, красномовство партію не врятувало. Теж саме сталося з Командою Озимого Покоління та з партією Нова генерація.

Цього разу на половину менше є і комуністів.

Українці висловили недовіру партіям влади.

Народ починає розуміти зміст політичних відносин в Україні, більш менш правильно оцінює політичні сили і схиляється до підтримки патріотичних національних партій.

Ігор Столяров: Цікаво почути Ваш прогноз щодо можливого створення парламентської більшості.

Левко Лук'яненко: У Верховній Раді України більшості не буде. У блоку “За єдину Україну” буде багато депутатів, за рахунок мажоритарних депутатів, але це не буде більшістю.

Блок “Наша Україна” під керівництвом Віктора Ющенка також займає дуже визначне місце у парламенті, але більшості створити не зможе, бо з “правого” боку з група опозиційних сил. Я маю на увазі такі як Блок Юлії Тимошенко та Соцпартію Олександра Мороза. Дуже гостро проти Леоніда Кучми висловлюються і комуністи на чолі з Петром Симоненком. Ці сили так само разом узяті мають одну третину, але їх неможливо розглядати як щось єдине, бо є вони на справді дуже різними.

Більшість буде створюватися ситуативно, в залежності від питань які розглядаються.

Скажімо, у питанні стосовно імпічменту Леоніду Кучми можуть об'єднатися і фракція Блоку Юлії Тимошенко, Соціалісти й комуністи. Але, в інших питаннях ми разом не підемо...

Така сама річ і стосовно блоку “Наша Україна”, який має різні сили. Частина з них може хилитися до нас, але частина підтримуватиме навіть блок “За єдину Україну”.

До створення постійної більшості у парламенті українська політична система ще не дозріла. Вона дозріє до наступних виборів під впливом Закону “Про політичні партії в Україні”. Ймовірно, що в Україні тоді буде близько 10 політичних партій. Ось тоді Коаліція двох-трьох партій буде більшістю, а одна чи дві будуть в опозиції.

Але, це майбутнє...

Ігор Столяров: В Одесі міська виборча комісія оголосила, що переможцем на виборах міського голови є Руслан Боделан. Інший кандидат Едуард Гурвіц розпочав кампанію скасування результатів виборів, але судова гілка влади чомусь робить все для того щоби вибори не було скасовано і підігрує владним чиновникам.

Левко Лук'яненко: Фракція Блоку Юлії Тимошенко буде робити все для того щоби припинити те безладдя, яке нині існує.

Ми маємо докази того, що Центральна виборча комісія є необ'єктивною. Вона всіма силами підігрує владі й олігархічно-кучмівському режимі, який є антинародним і злодійський за своєю сутністю.

Наша фракція буде робити все для того, щоби був переглянутий виборчий Закон і щоби вибори у нас були на пропорційній основі.

Ми знаємо, що в Одесі діється те саме беззаконня і грубе попрання прав громадян і виборців, яке є по всій Україні. Те нахабство, із яким Боделан використовує судову систему і виборчі комісії для продовження своєї влади, воно обурює нас усіх тут. Бо всі ми знаємо, що Руслан Боделан є одним із тих людей, які не шанують права виборців.

Це той чоловік, який все своє життя гальмував будівництво Одеського нафтового термінала, тобто, діяв проти економічних інтересів України.

Він використовує свої можливості для продовження влади всупереч волі громадян.

Через те, що це явище дуже широко поширене – фракція Блоку Юлії Тимошенко разом із Соціалістами у Верховній Раді буде старатися відправити у відставку Центральну виборчу комісію. Необхідно переглянути і реформувати українську судову систему, бо багато судів не стали на шлях захисту законності, а підігрують адміністративній владі.

Фракція Блоку Юлії Тимошенко буде принципово відстоювати законність і інтереси української нації.

Ми хочемо щоби вибори 31 березня 2002 року були останніми такими несправедливими і із широким застосуванням адміністративного ресурсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG