Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії розпочався ще один гарячий тиждень: урядовці заявляють, що найближчим часом буде заарештовано усіх кого розшукує Гаазький трибунал у разі якщо вони не здадуться добровільно


У Сербії розпочався ще один гарячий тиждень: урядовці заявляють, що найближчим часом буде заарештовано усіх кого розшукує Гаазький трибунал у разі якщо вони не здадуться добровільно

Белград, 22 квітня 2002 – Вихідні пройшли спокійно, хоча влада Югославії в минулу середу усім запідозреним із воєнних злочинів поставила вимогу здатися до суботи. За словами заступника союзного міністра юстиції, кілька осіб з гаазького списку звернулося до державних органів виявляючи готовність здатися.

Колишній начальник Генштабу Збройних сил Драґолюб Ойданич у листі до Міністерства юстиції відзначив, що він готовий “довести перед Гаазьким трибуналом свою безневинність”. Газета “Політика” уточнює, що генерал поїде до Гааги через кілька днів, коли дістане нідерландську візу. Військовий коментатор зазначає, що Ойданич “має про що говорити перед судом, більше як свідок аніж як звинувачений”. Отож, у Белграді вважають, що свідчення генерала буде використано проти екс-президента Мілошевича. Ойданич для своєї оборони, як повідомляють мас-медіа, зібрав кілька тисяч сторінок документів.

Перед судом готовий повстати і напівзабутий президент також забутої Республіки Сербська Країна – самопроголошеної сербської держави, яка на території Хорватії існувала від 1991 до 1995 року. Мартича звинувачено в тому, що його повстанці у травні 1995 року ракетами обстрілювали Загреб. Белградські джерела повідомляють, що Мартич перебуває у Банялуці, що в Боснії й Герцеговині.

До белградського Окружного суду звернувся колишній офіцер Володимир Ковачевич, який керував сербсько-чорногорськими підрозділами в час облоги міста Дубровник, також у Хорватії. І він, нібито, не ховається.

Представник уряду боснійських сербів сьогодні заявив, що його влада через два тижні зробить несподіванку Гаазькому трибуналові. Він відмовився пояснити, чому саме через два тижні, але відзначив, що це буде велика несподіванка для міжнародної громадськості. Нагадаємо, що на території під владою боснійських сербів перебуває принаймні десять осіб, яких розшукує Гаазький трибунал. Між ними є й горезвісні Радован Караджич та Ратко Младич.

Сьогодні під вечір белградське Міністерство юстиції повідомило, що строк для тих хто хоче здатися продовжено до півночі. Це вже типове сербське затягування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG