Доступність посилання

ТОП новини

Валерій Кочетов: «Для мене березневі виборчі перегони закінчилися у лікарняному ліжку»


Валерій Кочетов: «Для мене березневі виборчі перегони закінчилися у лікарняному ліжку»

Одеса, 23 квітня 2002 - Президент Одеської правозахисної академії Валерій Кочетов є відомим у причорноморському місті. 31 березня 2002 року його прізвище було серед кандидатів на посаду Одеського міського голови, але Він закликав виборців голосувати за Едуарда Гурвіца та припинити правління в Одесі колишнього першого комуніста області Руслана Боделана...

Моя розмова з Валерієм Кочетовим відбулася у лікарняній палаті. Але, навіть тут пан Кочетов радіє кожній новині з життя рідного міста. Він продовжує боротьбу і вимагає скасування результатів голосування 31 березня 2002 року в Одесі.

Ігор Столяров: Отож, вибори закінчилися, але боротьба за їхню чесність триває і далі. Яскравий приклад – Ваші дії з метою покарати тих, хто вдався до фальсифікації виборів 31 березня 2002 року.

Валерій Кочетов: Я кажу лише про одне, - є Закон і якщо його не поважають, то немає держави.

На превеликий жаль, у нашій державі Закон не поважають не Голова держави, ні міністри, ні прокуратура, ні суд, ні громадяни...

В Одесі вибори не відбулися. Вибори було сфальсифіковано публічно, цинічно, відверто, неприховано і з повним переконанням, що ніхто за це покараний не буде. Порушники переконані, що в Україні Закон не діє.

Зі свого боку я, людина яка має непересічні докази того що вибори було сфальсифіковано, що з 350 протоколів 41 сфальсифікований, у них не співпадають цифри, вимагаю покарання 1127 членів виборчий комісій, які свідомо внесли у протоколи невідповідні цифри. Вони порушили статтю 158 частини 2 і 3 Карного Кодексу України.

Я вже звернувся із Заявою до Одеської міської прокуратури. Її у мене прийняв сам прокурор Одеси пан Мезенцев.

Я вимагаю порушення Карної справи за фактом фальсифікації. Не знаю, хто її вчинив.

Вимагаю щоби особи, які були членами 41 дільнічих комісій були, як підозрювані, взяті під варту. Їм має бути зараховано запобіжний захід – узяття під варту, бо я дуже не впевнений у тому, почувши про порушення Карної справи, ці особи, залишаючись на свободі, не будуть намагатися якимось чином замітати ознаки злочину. Я не впевнений і у тому, що не буде вчинено спробу прибрати свідків цього злочину, так само і мене особисто.

Крім того, я вимагаю затримання усіх 15 членів Одеської територіальної міської виборчої комісії, бо для мене зовсім не зрозуміло, - як сталося так, що у 41 протоколі 2 плюс 2 дорівнює п'яти, семи, дев'яти, одинадцяти, лише не чотирьом. І за цих умов у комісії порушень чомусь не визнають...

Або кінцева резолюція робилася на підставі інших протоколів, невідомих широкому загалу. Або, Він сфальсифікований так само.

Тому я вимагаю початку слідства.

Якщо цього не відбудеться, а я майже у цьому переконаний, я все таки скористаюся правом задати запитання до Президента Леоніда Кучми, Генерального прокурора, Голови Верховного суду: як Ви можете дозволяти це беззаконня, яке нині відбувається у Жовтневому районному суді Одеси? Чому не скасуєте сфальсифіковані вибори?

Я різні моменти бачив за своє довге життя. Такого беззаконня ще не бачив.

Ігор Столяров: Чи на Вашу думку, данні, які є у Вашому розпорядженні, істотно вплинули на результати виборів міського голови й депутатів міської Ради в Одесі?

Валерій Кочетов: Якщо має місце фальсифікація 12 відсотків виборчих протоколів то про які істотні чи не істотні порушення може бути мова? Це не порушення. Скоєно кримінальний злочин. Вибори сфальсифіковано.

І не є важливо на скільки не сходиться той чи інший протокол. Важливим є сам факт.

Ми не можемо навіть говорити, що в Одесі проведено вибори.

В Одесі мала місце профанація виборів, їх фальсифікація.

Це є непересічний факт. І Він підтверджується не цифрами чи кількістю, а тим, що якщо не сходяться протоколи виборчих комісій – не вірними є і результати голосування і цілому.

Але, ми живимо в країні де у 1999 році протокол ЦВК, який було оприлюднено в усіх засобах масової інформації, не співпадав на 36 голосів. А протоколи 15 окружних комісій – на 42 тисячі, або на 300 тисяч... В Одесі у 136 окрузі тоді проголосувало на 42 тисячі виборців більше ніж було бюлетенів.

Тоді кримінальну справу ніхто не порушив.

Я не впевнений, що її порушать сьогодні.

Ігор Столяров: У разі якщо Ваша Заява буде проігнорована, якими будуть Ваші подальші дії?

Валерій Кочетов: Для мене березневі виборчі перегони закінчилися у лікарняному ліжку.

Але, якщо прокурор Одеси відмовить у порушенні кримінальної справи без вмотивованих підстав, я звернусь зі скаргою до Генеральної прокуратури, з Заявою до суду на неправомірні дії прокуратури, а потім із заявою до суду у Страсбурзі.

За чотири роки панування Руслана Боделана в Одесі стало на 200 тисяч менше одеситів. І це вже не та Одеса. Немає її курортної зони, бо замість її курортів та санаторіїв побудовано “царські” села чиновників. Немає санаторіїв “Маяк”, “Україна”...

Через ще чотири роки правління Руслана Боделана Одеса матиме повний занепад... Це вже не буде Одеса...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG