Доступність посилання

ТОП новини

Блиск і злиденність УНА-УНСО


Блиск і злиденність УНА-УНСО

Київ, 24 квітня 2002 - УНА, яка спочатку мала назву УМА (Українська міжпартійна асамблея) була створена 30 червня 90 року. Ця організація прославилася хіба що врученням усім охочим посвідчень громадян Української народної республіки. Згодом, у назві партії слово “між партійна” було замінене на “національна”.

УНСО, як додаток до УНА, з’явився під час ГКЧП у серпні 91 року. Тоді партія почала створювати так звані “парамілітарні” загони, які начебто мали б зупинити танкові колони заколотників.

Перше бойове хрещення унсовці отримали за рік у Придністров’ї, де начебто захищали від румун місцевих українців. Чи отримали придністровські українці обіцяний захист, наразі, не відомо, але УНСО набула певного бойового досвіду, і, за неперевіреними даними, організація вивезла через на той час прозорі кордони якусь там зброю.

Потім, якщо не рахувати смолоскипових походів, та галасливої поїздки до Севастополя, унсовці заявили про себе на Кавказі, у зоні грузинсько-абхазького збройного конфлікту. Вони воювали на боці грузин проти абхазів, яких активно підтримувала Росія, і там понесли перші втрати.

На той час організація складалася з трьох частин. В центрі: УНС – українська націоналістична спілка. Як мені пояснював нині покійний голова політреферентури (політради) УНА Анатолій Лупи ніс, УНС – це сім’я, куди можна потрапити, а вийти – ні. Лише на той світ. Друга складова – УНА, як легальна політична партія, і УНСО – її бойовий загін.

І ця триєдина політична сила почала набирати обертів. У 94 році до парламенту потрапило 3 уна-унсовці. А після липня 95 року, коли патріарх Володимир був похований саме там, де вказала УНА-УНСО – біля стін святої Софії, рейтинг партії різко поповз угору. За різноманітними опитуваннями, на кінець 95 року УНА-УНСО впевнено посідала четверте місце після комуністів, соціалістів і Руху.

Влада не на жарт злякалася, і на той час міністр юстиції Сергій Головатий скасовує реєстрацію цієї партії. Легалізували УНА лише після його відставки.

Парламентські вибори 98 року стали фатальними для Української національної асамблеї. З першої п’ятірки виборчого списку, а потім і з партії вийшов її незмінний лідер Дмитро Корчинський. Гасло унсовців: “ніщо не здатне зупинити ідею, час якої настав” - підтримало менше відсотка виборців.

Після тих виборів абревіатура УНА-УНСО майже зникла з інформаційного поля України. Помер ідеолог неординарних заходів Анатолій Лупиніс. А колишній народний депутат, офіційний лідер УНА Олег Вітович узагалі чомусь опинився серед керівників об’єднаних соціал-демократів.

Унсовці зробили спробу повернутися на політичний олімп під час акції “Україна без Кучми”, але арешт активу партії може назавжди відправити цю, колись потужну і популярну організацію, в політичне небуття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG