Доступність посилання

ТОП новини

«Франкфуртер Альгемайне Цайтунг» про «Радіо Континент»


«Франкфуртер Альгемайне Цайтунг» про «Радіо Континент»

Прага, 24 квітня 2002 - В німецькому часопису “Франкфуртер Альгемайне Цайтунг” з'явилася сьогодні стаття, в якій, головно, йдеться про проблеми популярного київського радіо “Континент”, а відтак і про ситуацію навколо українських мас-медіа. Газета пише, зокрема, що майже всі засоби масової інформації в Україні знаходяться в руках олігархів, котрі поділили економічну й політичну владу в Україні й одночасно конкурують між собою.

Німецький часопис вважає, що проблеми, які виникли навколо київського “Радіо Континент”, мають політичне підґрунтя. Хоч і не безпосередньо, наголошує автор публікації, радіоканал має відношення до випадку з журналістом Георгієм Гонгадзе. На час президентських виборів у листопаді 99-го року, нагадує “Франкфуртер Альгемайне Цайтунг”, Гонгадзе очолював інформаційну службу радіоканалу. В передачах він не приховував свого негативного ставлення до Кучми.

“Радіо Континент” до моменту позбавлення ліцензії наприкінці минулого року охоплювало 23 відсотки київських слухачів. А це означає, наводить часопис слова генерального директора “Континенту” Сергія Шолоха, що радіо не мало проблем із рекламою. Слухачеві подобалася гарна музика, зокрема джазова, плюс якісні, а головне – правдиві новини, частина яких базувалася на програмах західних радіоголосів, в тому числі “Дойче Велле”.

Однак, такі радіоканали як “Континент” або газети на зразок “Дзеркала Тижня”, що претендують на чесність інформації й знання підґрунтя подій, пише німецький часопис, є для України є свого роду стороннім предметом. Німецька газета, розповідаючи про окремі перипетії конфлікту з Нацрадою з телебачення і радіомовлення й позбавлення нею ліцензії “Континенту” на мовлення, а також про рішення київського суду, що позбавлення ліцензії було незаконним, підкреслює, що Сергій Шолох не може добитися правди. Він задоволений бодай тим, що радіо “Онекс” (кажуть, що за ним стоїть олігарх Олександр Волков) дозволяє “Континенту” паралельно вести свої передачі, що їх чути в окремих районах Києва. Нагадаємо, що радіо “Онекс” дістало частоту “Континенту” після позбавлення останнього ліцензії.

Оскільки стаття у “Франкфуртер Альгемайне Цайтунг” готувалася до друку 23 квітня , то її автор, звісно, не міг випередити подію, що сталася 24 квітня. Ось, що розповів мені телефоном генеральний директор радіо “Континент” Сергій Шолох:

С. Шолох: Сьогодні відбувся розгляд нашої касаційної скарги у вищому господарському суді України. Колегія в кількості 3-ьох суддів визнала, що всі доводи, які наводила Нацрада, не є переконливими, скасувала рішення київського господарського суду і київського апеляційного суду і відправила справу на повторний розгляд.

З. Фрис: Іншими словами, з'явився реальний шанс, що “Радіо Континент” виграє цей суд і на цьому закінчиться ця сумна історія?

С. Шолох: Абсолютно так! Тому що тепер Національна рада має додати якісь нові аргументи, нові документи на доказ своєї правоти, а їх у неї просто уже не має, вони вже вичерпали свій ресурс.

Таким чином, “Радіо Континент” невдовзі може повернути свої законні права господаря популярної частоти 100,9. Та попереду ще боротьба. І в цьому зв'язку знову хочеться навести слова Сергій Шолоха, цього разу мовлені кореспонденту “Франкфуртер Альгемайне Цайтунг”: “В Україні нема проблем із свободою слова, є проблеми зі свободою засобів масової інформації”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG