Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді щойно вийшла з друку нова книжка Радована Караджича, якого Міжнародний трибунал у Гаазі звинувачує у скоєнні воєнних злочинів


У Белграді щойно вийшла з друку нова книжка Радована Караджича, якого Міжнародний трибунал у Гаазі звинувачує у скоєнні воєнних злочинів

Белград, 24 квітня 2002 – Колишній начальник Генштабу Драґолюб Ойданич, колишній заступник союзного прем’єр-міністра Микола Шаінович, колишній лідер самопроголошеної сербської республіки у Хорватії Мілан Мартич та троє відставних військовослужбовців повідомили Міністерство юстиції, що вони готові здатися й постати перед Трибуналом. Заступник міністра юстиції Небойша Шаркич заявив, що генерал Ойданич ймовірно уже в четвер поїде до Гааги. Уряд вимагатиме від Трибуналу, щоби Ойданич до початку процесу перебував на волі. Інших п’ятьох буде видано протягом наступних двох тижнів. Одночасно, Міністерство юстиції звернулося до окружних судів у Сербії з вимогою оголосити розшукування сімнадцятьох із гаазького списку, які досі ховаються.

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич тим часом надіслав листа до американського генерала Джона Сільвестера, в якому попереджає, щоби військовослужбовці миротворчих сил у Боснії й Герцеговини уникали зустрічі з ним. Караджич у листі висловлює сподівання, що уся Боснія й Герцеговина стане сербською.

Цікаво, що саме в понеділок, в день коли завершився ультиматум уряду тим, кого розшукує Гаазький трибунал, у Белграді вийшла з друку книжка Радована Караджича, надрукована коштами його друзів. Ідеться про драму під заголовком “Ситувація” (перекручене слово “ситуація”), в якій він глузує з лідерів боснійських народів та з міжнародних посередників. Недавно у Сербії надруковано й книжку віршів Караджича, а одно видавництво сповіщає про намір видати зібрані твори колишнього вождя боснійських сербів. Націоналістичні кола у Белграді таким чином кепкують із Гаазького трибуналу й намагаються створити враження, що Караджич не злочинець, а герой, та ще й письменник. Слід сказати, що сербським ультранаціоналіьстам дав поштовх успіх лідера їхніх французьких однодумців Жан Марі Лє Пена у першому турі президентських виборів. Белградська газета “Данас” з цього приводу попереджає, що подібне могло б статися й у Сербії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG