Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак


США – Ірак

Прага, 25 квітня 2002 – Днями Багдад відклав на пізніше переговори із делегацією ООН у справі повернення до Іраку міжнародної військової інспекції і водночас виступив із пересторогою на випадок спроб усунення від влади Саддама Хусейна.

Під час недавньої зустрічі президент США Буш і прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер зійшлися на тому, що головною політичною проблемою Іраку є його диктатор Саддам Хусейн, усунення якого від влади могло би зменшити напруження в регіоні і припинити дальші страждання населення країни. Як видно з останніх заяв, Багдад зі всією серйозністю сприйняв загрозу, яка нависла над режимом Саддама Хусейна. У середу, виступаючи в Багдаді перед групою журналістів і європейських політичних активістів, що налічувала 120 осіб, заступник прем’єр-міністра Іраку Азіз перестеріг Вашингтон, що будь-які спроби усунути від влади нинішнє керівництво можуть коштувати надто дорого, бо іракський народ спроможний захистити свою країну і керівництво. За словами Азіза, повернення до Іраку міжнародної військової інспекції і так не зможе відвернути американського удару, бо Вашингтон має серйозний намір змінити іракське керівництво. Проте, як вважає Азіз, жодна західна країна крім Великобританії не підтримає цієї агресії.

Попри ці заяви Багдад, однак, не відмовився від своїх попередніх зобов’язань дозволити міжнародним інспекторам повернутися в Ірак і продовжити перевірку військових об’єктів на предмет наявності або розробки там хімічної, біологічної або ядерної зброї. Переговори Генерального секретаря ООН Кофі Аннана з іракським міністром закордонних справ, за словами представника ООН, мали б відбутися у перших числах травня. Згода Багдада на переговори, як вважають оглядачі, ще не означає згоди на відновлення цілковитої й безумовної військової інспекції. При цьому журналісти нагадують 98-й рік, коли після численних перешкод у діяльності тодішньої групи інспекторів іракський режим врешті видворив їх, що послужило причиною чергового удару американської й британської авіації по іракських військових об’єктах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG