Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чорногорії Міло Дюканович розпочав сьогодні дводенний візит до США


Президент Чорногорії Міло Дюканович розпочав сьогодні дводенний візит до США

Белград, 29 квітня 2002 – Чорногорському президентові необхідна як політична, так і фінансова підтримка Вашингтона. Після підписання з керівниками Сербії угоди про перебудову Югославії його позиція дуже складна. Коаліційні партнери звинувачують його Демократичну партію соціалістів й самого Дюкановича в зраді національних інтересів. Вони кажуть, що президент відкладенням референдуму про незалежність на три роки обманув виборців. Просербські сили в республіці тріумфально стверджують, що їм удалося зберегти федерацію із Сербією й що це велика поразка Дюкановича.

Прем’єр-міністр Чорногорії Филип Вуянович десять днів тому зізнався, що його уряд утратив більшість у парламенті й заявив, що повертає мандат президентові республіки. Проте, президент удавав, що не знає про це, а сьогодні Вуянович ствердив, що він не подав у відставку. Це обурило як тих, що донедавна були його партнерами, так і опозицію, які спільно заявляють про намір голосувати про недовіру урядові. Громадяни Чорногорії збентежені, оскільки не розуміють, хто тут проти кого. Найзавзятіші прихильники проголошення незалежності вимагають призначення дострокових виборів.

Політичний кошмар супроводжує погіршення економічної ситуації. Вивіз із Чорногорії протягом перших трьох місяців поточного року скорочено в 20 відсотків, імпорт аж на 50 відсотків. Якщо хоче призупинити негативні тенденції, Дюканович мусить якомога швидше забезпечити додаткові фінансові ін’єкції для хворого національного господарства. Про складний стан чорногорської економіки мабуть найкраще свідчить факт, що єдина морська судноплавна компанія через борги змушена продати три останніх торговельні судна.

До Подґориці сьогодні прибула делегація Європейського союзу. Від чорногорських політичних чинників, зокрема від опозиції, європейці вимагають виявити більше толерантності та не зволікати у послідовному проведенні угоди про перебудову стосунків із Сербією. Зовнішньополітична позиція Чорногорії сьогодні лише в одному краща від сербської: вона на плечах немає тягаря співробітництва з Гаазьким трибуналом. Зрештою, саме тому Дюканович сьогодні в Америці, де останнім часом не запрошували й не приймали нікого із Сербії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG