Доступність посилання

ТОП новини

Американський Конгрес буде змінювати імміграційну систему США


Американський Конгрес буде змінювати імміграційну систему США

Прага, 29 квітня 2002 – Сполучені Штати завжди мали репутацію відкритого суспільства, але після 11 вересня імміграційна політика США зазнає змін, і зараз американський Конгрес ретельно переглядає діяльність імміграційних служб. Днями Палата представників більшістю голосів проголосувала за скасування Федеральної Імміграційної служби і вирішила замінити її двома новими агентствами.

Якщо проект, за який проголосували конгресмени, стане законом, іммігрантами займатимуться 2 нових відомства: одне надаватиме послуги іноземцям – простим відвідувачам або тим, хто прагне громадянства, а інше відповідатиме за охорону кордонів від нелегалів. Подібний документ зараз готується і Верхньою Палатою - Сенатом, який голосуватиме щодо цього нововведення 2 травня.

Після 11 вересня Федеральна служба імміграції й натуралізації США зазнала нищівної критики за неефективність і допущення загрози безпеці країни. Її звинувачують у безконтрольності щодо нелегалів, у тому, що понад 300 тисяч іноземців, яким призначили депортацію, досі перебувають в країні. А двоє з 19-ти терористів-самогубців, котрі викрали 4 пасажирські літаки, були іноземцями, що проживали у США за тимчасовими візами, виданими службою імміграції.

Міністр юстиції США Джон Ешкрофт, якому підпорядкована служба імміграції, пояснює, з чим пов’язані нововведення: "Час розділити наші служби для легальних іммігрантів, котрі допомагають будувати Америку і для нелегалів, що порушують закони Америки."

В інтерв’ю Радіо Свобода фахівець з імміграційних питань Brookings Institution у Вашингтоні Джеймс Ліндсей (James Lindsay) сказав, що тепер іноземцям буде важче в'їжджати до Америки і залишатися там на довший за візу термін: "До певної міри, наша імміграційна система стала об’єктом жорсткіших заходів безпеки, і тепер вона буде агресивнішою до тих, хто приїхав і захоче залишитися."

Реструктуризація імміграційної служби – це лише один з кроків втілення пакету анти-терористичних законів, ухвалених Конгресом і підписаних президентом Бушем після нападів 11 вересня. Декілька з ухвалених заходів безпеки зараз оскаржуються у судах, як такі, що безпідставно обмежують цивільні свободи американців.

Заступник директора Національного Імміграційного Форуму – адвокатської контори у Вашингтоні – Анжела Келлі (Angela Kelly) вважає, що нові правила не зашкодять людям, які приїздять до США з поважних причин: "Нам, можливо, вдасться створити високо функціональне агентство, що дозволить ефективніше стримувати "поганих хлопців", і пускати тих, хто справді прагне здійснити свою американську мрію. Але, відверто кажучи, ми ще не знаємо, як виглядатимуть наші нововведення."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG