Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Пакистані


Референдум у Пакистані

Прага, 30 квітня 2002 - У Пакистані сьогодні відбувся референдум, який має продовжити ще на 5 років повноваження самопроголошеного президента цієї країни. Підрахунок голосів ще триває, але оглядачі прогнозують, що генерал Первез Мушарраф виграє голосування. Якою ж буде доля демократії у цій азійській державі досі неясно.

Мушарраф захопив владу в Пакистані результаті військового заколоту 99-го року, але він переконаний, що люди йому довіряють. Про своїх опонентів сьогодні на виборчій дільниці він сказав так: "У них немає громадської підтримки, й нарешті вони повинні це усвідомити й заспокоїтися."

Але опозиція й далі називає референдум незаконним. Один з лідерів фундаментальних ісламістів із партії Джамаат-і-ісламі, професор Гафур Агмед зауважує, що згідно з Конституцією Пакистану лише парламент може обирати президента. Щоправда, в суботу Верховний суд Пакистану таки вирішив, що голосування не суперечить закону. Таке право президентові, мовляв, дають розширені повноваження, які він дав сам собі кілька років тому.

Опозиційні партії закликали бойкотувати референдум і тому дуже важливе питання, скільки ж людей врешті-решт прийшли голосувати. Повідомлення, які надходять із Пакистану, свідчать про масові порушення. Немало державних службовців говорять, що просто заганяли до виборчих урн. А дільниці, зокрема, в містах Карачі і Лагорі були майже порожніми впродовж дня.

Уся півстолітня історія Пакистану засвідчує слабкість демократичних інститутів і силу військових у цій державі: із 47-го року Пакистан пережив 4 військові заколоти. Та і сьогодні там немає парламенту: Мушарраф, який свого часу розігнав законодавчий орган, обіцяє провести загальні вибори в жовтні.

Раніше вашингтонські політики називали Мушаррафа диктатором. Президент Білл Клінтон навіть відмовився потиснути йому руку перед телевізійними камерами, коли відвідував Пакистан два роки тому. Але все змінилося після терактів 11-го вересня. Офіційний Ісламабад підтримав антитерористичну кампанію в Афганістані. А в Вашингтоні заговорили про Мушаррафа як про поміркованого лідера, що намагається реформувати країну під сильним внутрішнім тиском – із боку опозиційних ісламістів і з боку генералів-яструбів у лавах власних прихильників.

Та навіть якби пакистанці сьогодні відмовилися підтримати свого лідера, це б йому нічим не загрожувало. У референдумі не передбачено жодної умови, яка б змусила Первеза Мушаррафа відійти від влади.
XS
SM
MD
LG