Доступність посилання

ТОП новини

В Новому Саду, що в Сербії, щойно вийшла з друку книжка молодого науковця Дюри Гарді присвячена історії України, а саме – Галицько-Волинській державі


В Новому Саду, що в Сербії, щойно вийшла з друку книжка молодого науковця Дюри Гарді присвячена історії України, а саме – Галицько-Волинській державі

Белград, 1 травня 2002 – Наш земляк Дюра Гарді свого часу був найкращим студентом у своїй генерації. Наразі він – асистент на Кафедрі історії Філософського факультету в Новому Саду. Цими днями вийшла з друку його книжка під заголовком “Спадкоємці Києва між королівською короною й татарським ярмом”. Ідеться про студію написану сербською мовою, присвячену державно-правовому становищу Галицького й Галицько-волинського князівства до 1264 року, тобто до смерті князя Данила Романовича.

Завідуючий Відділом середніх віків на новосадській Кафедрі історії Петер Рокаі на презентації, що відбулася у вівторок, зазначив, що в сербській історіографії є мало праць присвячених як українській історії взагалі, так і історії давньоруської держави. Через це студія Дюри Гарді буде дорогоцінною насамперед для сербських науковців, які давньоруські держави не раз спрощено ототожнювали з Росією. За словами професора Рокаі, Гарді в книзі про державу Романовичів застосував найновіші досягнення європейської історіографії й методології. Автор користався як давньоруськими літописами, так і дослідженнями українських, російських, угорських, польських та західних істориків.

Професор історії Янко Рамач відзначив, що студія Дюри Гарді, зокрема, значна для української діаспори у Сербії, оскільки їхні предки зберегли національні почуття саме завдяки пам’яті на Галицько-Волинську державу.

Дюра Гарді в першу чергу висловив вдячність Союзові русинів і українців Сербії, крайовій владі Воєводини та урядові України, які допомогли видання його праці. Він при цьому згадав один курйоз. Коли розпочав дослідження, в парафіяльній бібліотеці в рідному селі, Руському Керестурі, він знайшов, між іншою літературою, й перше видання “Історії України-Руси” Михайла Грушевського. Отож, ще наприкінці ХІХ або на початку ХХ століття серед малої русинської громади на Балканах було освічених людей, які цікавилися рідною історією. Це стало сильним поштовхом для молодого автора. Гарді висловив сподівання, що його студія допоможе русинам і українцям у Сербії краще збагнути, де їхні корені.

Хоча вийшла у Сербії, книжка Дюри Гарді ймовірно буде цікавою для українських учених, в першу чергу медієвістів, оскільки в ній є чимало спостережень й висновків, які кидають нове світло на картину давніх віків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG