Доступність посилання

ТОП новини

Президент залишається фактором нестабільності України, говорять міжнародні експерти


Президент залишається фактором нестабільності України, говорять міжнародні експерти

Прага, 1 травня 2002 – Нові звинувачення на адресу українського президента залишаються головними факторами нестабільності політичної ситуації в Україні найближчим часом, вважають міжнародні оглядачі. Проте вони підкреслюють, що велика кількість пропрезидентських депутатів у парламенті зменшує ризик імпічменту Леоніда Кучми.

В Україні після виборів залишилося два головних фактори політичного ризику: можлива поява підтверджень звинувачень на адресу українського президента у продажі зброї Іраку та неспроможність новобраного парламенту створити стабільну більшість, вважають аналітики американської компанії Eurasia Group.

У рейтингу стабільності для новопосталих ринків, що його компанія Eurasia Group складає разом із інвестиційним банком Lehman Brothers, аналітики підкреслюють, що докази у справі колишнього українського прем’єра Павла Лазаренка можуть засвідчити причетність президента Кучми до незаконного продажу зброї Іраку.

«Якщо завдяки плівкам майора Мельниченка буде підтверджено, що Кучма прямо, чи опосередковано був причетний до продажу зброї до Іраку, - мовиться у дослідженні, - міжнародний осуд може призвести до того, що велика частина київської політичної еліти піде проти президента. І це означає, що новий парламент може спробувати почати процедуру імпічменту».

Про цю можливість також попереджають інвесторів та кредиторів України оглядачі впливової британської аналітичної компанії The Economist Intelligence Unit. Аналітики цієї компанії говорять, що президент Леонід Кучма скористається з великої кількості пропрезидентських депутатів у парламенті, але він залишатиметься вразливим для нових нищівних звинувачень, поява яких дестабілізуватиме політичний процес в Україні.

Щодо конфігурацій у новому парламенті та в уряді, аналітики говорять, що посаду спікера намагатиметься отримати Володимир Литвин. Уряд Кінаха протримається ще пару місяців, вважають оглядачі, а взагалі його долю вирішуватиме те, які найбільші фракції у парламенті домовляться співпрацювати між собою. При цьому закордонні оглядачі висловлюють сумнів, що лідер найбільшої опозиційної фракції у парламенті Віктор Ющенко буде виборювати прем’єрську посаду. «Прем’єрська посада зв’язала би Ющенка з дуже непопулярним президентом, а це могло би завдати шкоди його майбутній політичній перспективі», - вважають аналітики з Eurasia Group.

Щодо економічної ситуації, то тут аналітики прогнозують повільне поліпшення, чому має посприяти комбінація поступових реформ та зростаючого внутрішнього попиту. На зовнішніх ринках ситуація не буде такою сприятливою. Зовнішня торгівля Києва значно скоротилася цього року внаслідок протекціоніських дій Росії та накладання американських санкцій. Незважаючи на близькі політичні стосунки між Києвом і Москвою, Росія навряд чи скасує торговельні обмеження на українські товари, вважають оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG