Доступність посилання

ТОП новини

Перше травня для чехів передусім є святом весни і кохання, святкування за колишніми комуністичними традиціями відходять в минуле


Перше травня для чехів передусім є святом весни і кохання, святкування за колишніми комуністичними традиціями відходять в минуле

Прага, 1 травня 2002 - Між американським містом Чікаґо, де 1 травня 1886 року вперше відбулась демонстрація профспілкових активістів на захист прав усього трудящого люду на світі, й нинішнім 1-им травня в Празі - не тільки часова дистанція у понад століття. Найбільша різниця полягає в цілковитому переосмисленні соціальних, політичних і культурних традицій. Зміни відбулись і відбуваються тому, що право на міжнародний день трудящих поступово втрачають ті, хто його незаконно узурпував, перетворивши 1 травня в партійне свято, тобто день комуністичної солідарності трудящих. Падіння комуністичного режиму в Чехословаччині відкинуло разом з комуністичною ідеологією й її атрибутику - гасла і транспаранти, портрети вождів, трибуни, затягнені матерією компартійного червоного кольору, мілітарну пропаганду з військовими парадами й маршами і примусово зібраними тисячними колонами трудящих.

Чехів уже таке свято не вабить. Тут з кожним роком усе більше набирає прав травень – як місяць кохання. Ця гарна і дуже миролюбна традиція зродилась на чеських землях наприкінці 19 століття і пов’язана з одним із найулюбленіших чеських поетів - Карелом Гінеком Махою. Йдеться також про давню традицію маївок – народних свят в природі, яка в травні особливо багата квітами й барвами. Карел Гінек Маха є автором прекрасної поезії – Травень, в котрій оспівує кохання й світ закоханих. Чим більше закоханих у світі, тим щедрішою є природа для людини, - вважає Маха. Поет прожив коротке життя, всього 26 літ, але залишився в народній пам’яті назавжди як співець весни, шляхетних людських почуттів, котрі можуть долати гори.

У Празі в одному з мальовничих парків Петршін наприкінці 19 століття вдячні громадяни встановили пам’ятник своєму улюбленому поетові. Нині це місце поклоніння і закоханих зітхань. Його особливістю є й те, що щороку у травні свій маленький букетик квітів приносить поетові й президент країни Вацлав Гавел. Є в чехів ще одна гарна першотравнева традиція - поцілунок під квітучою яблунею. Кажуть, він приносить закоханим щастя. Так що сьогодні, першого травня, день належить передусім закоханим, але й тим, хто вірить у гарні людські почуття. А хто б усе ж хотів відзначити 1 травня по-партійному, то чеські комуністи приготувались також. Є віддруковані пропагандистські листівки, календарики і гасла, а також виступ компартійного секретаря. Словом, тут усе, як і сто років тому, без змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG