Доступність посилання

ТОП новини

П’ятниця – День свободи преси


П’ятниця – День свободи преси

Прага, 2 травня 2002 – З-го травня, тобто завтра журналісти, правозахисні організації й уряди деяких західних країн відзначають щорічний День свободи преси. ООН готує резолюцію з цього приводу. Проте, як підкреслюють самі журналісти, нинішні відзначення заслуговують на особливу увагу.

Ця особлива увага пов’язана з ушануванням пам’яті загиблих у різних країнах журналістів, зокрема унаслідок антитерористичної кампанії, розпочатої після терористичних актів у США 11-го вересня минулого року. Згідно з даними Міжнародного комітету захисту журналістів із резиденцією в Нью-Йорку, протягом минулого року вбито 37 журналістів під час виконання їхніх професійних обов’язків або за їхню викривальну діяльність, спрямовану проти корупції і зловживань із боку офіційних осіб. Однак, як підкреслює Комітет захисту журналістів, після 11-го вересня минулого року і з початком антитерористичної кампанії проти Аль-Кайди й талібану ситуація значно погіршилася. Передусім журналісти зіштовхнулися з більшим ризиком і доказом цьому стала загибель кількох журналістів із різних країн світу в Афганістані.

Віденський Міжнародний інститут преси наводить також жертви серед журналістів, які загинули або були поранені на Близькому сході. Протягом року унаслідок ізраїльсько-палестинського конфлікту тут від куль або осколків загинуло шестеро журналістів і 59 були поранені. Крім того на Близькому сході журналісти часто були залякувані, биті або цензуровані. Різні групи як з ізраїльського боку, так і з палестинського, включно з військовими, поліцейськими й ісламськими бойовиками всіляко перешкоджали журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків.

Віденський Інститут міжнародної преси наводить також низку інших прикладів в інших країнах, де журналісти стали жертвами замахів або переслідувань за їхню викривальну діяльність. Серед цих країн задано Китай, Росію, Гватемалу й Північну Ірландію.

У своєму звіті з нагоди Дня свободи преси американська правозахисна організація Дім свободи поряд із країнами, у яких журналісти зазнають репресій, наводить також низку країн, де ситуація протягом останнього року явно поліпшала. Серед цих країн згадано Монголію, Бангладеш і Гаїті. Найбільших обмежень і переслідувань журналісти зазнають, однак, в мусульманських країнах. Тут вони перебувають під найсуворішим державним і релігійним контролем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG