Доступність посилання

ТОП новини

Україна черговий раз наражається на санкції США. В середу у Вашингтоні був оприлюднений щорічний звіт офісу Американського Торгівельного Представника


Україна черговий раз наражається на санкції США. В середу у Вашингтоні був оприлюднений щорічний звіт офісу Американського Торгівельного Представника

Вашингтон, 2 травня 2002 - За висновками американського відомства виробництво десятків мільйонів оптичних дисків в Україні завдає американським виробникам щорічної шкоди на 200 мільйонів.

Україна знову в опалі. Не встигла урядова делегація на чолі з віце-прем’єр-міністром Василем Роговим покинути Вашингтон, як офіс американського торгового представника, із яким серед інших відомств США українська делегація вела переговори, оприлюднив звіт про глобального захисту інтелектуальної власності. У звіті Україна названа одним з найгірших порушників прав на інтелектуальну власність і офіційний Київ черговий раз попереджено про можливість запровадження нових санкцій у разі, якщо проблему піратства не буде подолано.

З джерел у державному департаменті США стало відомо, що тиждень назад під час переговорів експерти офісу торгового представника США передали українській делегації тугу папку документів, які свідчать, що в Україні продовжується масове порушення прав на інтелектуальну власність. На що українська сторона не мала ніяких відповідей окрім повторення фрази – «Верховна Рада України прийняла добрий закон». Але американців не влаштовують такого типу відмовки. Вони вимагають реальних кроків по введенню закону у дію та реальної боротьби з піратством.

Перебуваючи у Вашингтоні офіційні особи України не бажали розповсюджуватись про проблеми, що існують між сторонами. Натомість у кінці квітня український телеканал „1+1”, а за ним і інтернет видання „Кореспондент”, помістили інформацію, що нібито США мають намір скасувати санкції проти України. Про це українські медіа проінформував керівник держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій. Телеканал „1+1” також повідомив, що відповідні запевнення представників Держдепартаменту США українська делегація на чолі з Роговим одержала під час останнього раунду переговорів у Вашингтоні.

Отже, черговий раз маємо ситуацію, коли українські урядовці при поверненні з Вашингтону, а слідом і спантеличені ними засоби масової інформації черговий раз намагаються видати бажане за дійсне, а реально вводять в оману всіх в Україні, не бажаючи реально оцінити масштаби втрат українського бюджету в результаті своєї ж бездіяльності. 1.5 мільярдів доларів, в таку суму оцінюються можливі втрати України у результаті санкцій США, що були введені на початку цього року.

Американці говорять прямо, цитую звіт „Ми дуже розчаровані відсутністю прогресу в Україні щодо захисту інтелектуальної власності. Американський уряд продовжує моніторинг ситуацію в Україні і подовжуватиме приймати відповідні заходи, щоб серйозно спонукати уряд боротись з піратством і запроваджувати у життя, необхідні для захисту інтелектуальної власності законів та норм.” У документі також зазначено, що бездіяльність української влади у цій справі: „ Не лише серйозно підриває зусилля України щодо торгівлі та інвестицій, а й може стати перешкодою намаганням України увійти до світової організації торгівлі – СОТ.

Для повної справедливості варто зазначити, що в оприлюдненому звіті офісу торгового представника США по захисту глобальної інтелектуальної власності порушниками були названі ще 49 країн, які не прикладають достатньо зусиль для боротьби з піратством. Серед них Україна стоїть на першому місці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG