Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч жителів Німеччини в п'ятницю взяли участь у жалобних церемоніях пам'яті жертв трагічних подій, що трапилися тиждень тому в одній з гімназій міста Ерфурт


Десятки тисяч жителів Німеччини в п'ятницю взяли участь у жалобних церемоніях пам'яті жертв трагічних подій, що трапилися тиждень тому в одній з гімназій міста Ерфурт

Берлін, 3 травня 2002 - Нагадаємо, що минулої п'ятниці 19-літній підліток розстріляв із вогнепальної зброї шістнадцять осіб, після чого покінчив життя самогубством. Тим часом канцлер ФРН Герхард Шрьодер виступив за обмеження показу насильства по телебаченню.

Центральні жалобні урочистості відбулися в Ерфурті – місті, де минулого тижня розігралися трагічні події. В богослужінні на площі перед ерфуртським собором узяли участь тисячі жителів міста. На церемонії було присутнє практично все політичне керівництво країни, у тому числі федеральний президент Німеччини Йоганес Рау, канцлер країни Герхард Шрьодер, голова бундестагу Вольфганг Тірзе. До Ерфурта прибув також кандидат від християнських партій на посаду глави уряду ФРН Едмунд Штойбер. Після богослужіння відбулося поховання загиблих. Жалобні мітинги відбулися також у багатьох інших містах Німеччини. Нагадаємо, що минулої п'ятниці 19-літній Роберт Штайнхойзер проніс до ерфуртської гімназії імені Гутенберга вогнепальну зброю і вбив 13 вчителів, дві учениці та поліцейського. Після такої кривавої розправи підліток покінчив життя самогубством. За кілька місяців до трагедії Штайнхойзера було виключено зі школи і не допущено до випускних іспитів. Його родина висловила глибоке співчуття родичам та близьким загиблих. “Ми безмежно сумуємо за загиблими”, - написали у відкритому листі батьки та брат Роберта Штайнхойзера.

Трагічні події викликали в Німеччині широку дискусію про причини насильства та уроки, які слід винести з цих подій. Канцлер ФРН Шрьодер та керівники громадсько-правових і приватних телерадіокомпаній домовилися створити “круглий стіл”, мета якого обмежити демонстрацію насильства в засобах масової інформації. Очікується, що в ньому візьмуть участь також виробники відеофільмів та інтернет-провайдери. Водночас представники телекомпаній застерегли від того, щоб всю вину за розвиток насильства в суспільстві покладати виключно на телебачення. На їхню думку, окремі сцени з елементами насильства відображають частину життєвої реальності і примушують людей діяти саме проти насильства. Нині в Німеччині точиться дискусія також навколо питання про реформу шкільної системи. Зокрема, наголошується на необхідності створення таких умов, які б допомагали молодим людям не втрачати перспективу навіть у випадку проблем із навчанням.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG