Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк: «Україна на листопадовому самміті НАТО у Празі повинна подати заявку для вступу в північноатлантичний союз»


Борис Тарасюк: «Україна на листопадовому самміті НАТО у Празі повинна подати заявку для вступу в північноатлантичний союз»

Варшава, 6 травня 2002 - Росія і НАТО майже порозумілися в справі створення нової ради, в рамках якої Москва разом з дев'ятнадцятьма союзниками альянсу буде схвалювати рішення щодо спільних дій у окремих сферах безпеки, таких як, наприклад, боротьба з тероризмом чи миротворчі місії. У цих нових умовах багато повинно змінитися у відносинах НАТО з Україною, вважають , наприклад, польські експерти. Про це говорили також представники України на конференції з проблем реформ у НАТО, яка відбувалася нещодавно у Варшаві.

На дискусії “НАТО і нові виклики для політики безпеки” розглядалося питання майбутніх відносин НАТО з Росією, та НАТО з Україною. Заступник директора для справ стратегії міністерства оборони Франції Генрі Зіппер де Фабіані сказав,що творячи нову раду Росія - НАТО, треба пам'ятати: Україна більше “просунулася” вбік НАТО, ніж Росія. Представник України на конференції - народний депутат Борис Тарасюк сказав,що Україна на самміті НАТО в Празі повинна подати заявку для вступу в альянс, оскільки для цього склалися всі передумови. Чотири з шести фракцій новообраного парламенту України, сказав Борис Тарасюк на форумі, “за” вступ України до НАТО. Борис Тарасюк також назвав цифру, яка свідчить про високу підтримку українського суспільства ідеї вступу України в північноатлантичний союз. 50, 7 відсотка опитаних українців висловилися ”за” вступ України в НАТО, сказав Борис Тарасюк на конференції з проблем реформування НАТО, котра відбувалася нещодавно у Варшаві.

Я запитала пана Тарасюка, на чому ґрунтуються такі його заяви. Народний депутат України відповів:

«Я висловлював позицію як політика, так і фахівця з даних питань. По-перше, є підтвердження того, що чотири з шести парламентських фракцій нинішнього складу Верховної Ради України – а це “Наша Україна”, “За єдУ” чи як її тепер називають “Єдина Україна”, соціалісти і “Блок Юлії Тимошенко” дали позитивну відповідь на питання про доцільність вступу України в НАТО. По-друге, в березні цього року центр Разумкова провів соціологічне дослідження і опитування громадської думки, яке показало, що 50,7 відсотка опитаних висловлюється на користь членства України в НАТО. Отже, мої заяви базуються на конкретних даних і висновках. Як професіонал я дозволю собі ствердити, що переважна більшість українських дипломатів вважають доцільним подання Україною заявки для вступу до НАТО. І будучи міністром закордонних справ , я був у цьому переконаний так само, як сьогодні – Україна повинна вступати до НАТО. Лише позиція Банкової не давала мені тоді говорити про це відкрито. Зараз я маю той привілей, що можу говорити те, що вважаю потрібним» - сказав Борис Тарасюк, коментуючи свою заяву про те, що Україна на листопадовому самміті НАТО у Празі повинна подати заявку для вступу в північноатлантичний союз.

Нагадаю, що це народний депутат України заявив на конференції з питань реформування НАТО у Варшаві, і ця заява представника України викликала зацікавленість і підтримку багатьох достойників - учасників дискусії, зокрема, високо оцінив готовність України до ближчої співпраці з НАТО представник міністерства оборони Франції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG