Доступність посилання

ТОП новини

Убивство лідера крайньо правих у Нідерландах. Відмова США ратифікувати угоду про Міжнародний кримінальний суд


Убивство лідера крайньо правих у Нідерландах. Відмова США ратифікувати угоду про Міжнародний кримінальний суд

Прага, 7 травня 2002 – Поряд з іншими, уже відомими міжнародними подіями західна преса широко коментує також вчорашнє вбивство голландського лідера крайньо правих Піма Фортейна, а також остаточну відмову Сполучених Штатів ратифікувати угоду про Міжнародний кримінальний суд.

Британська газета «Дейлі телеґраф» у редакційній статті вважає, що Пім Фортейн, який очолив недавно створену в Голландії партію крайньо правих, став жертвою політичного гніву. Партія Фортейна очікувала здобути в наступних парламентських виборах 15 травня до 20-ти відсотків голосів. Його партія виступила за боротьбу проти імміграції, особливо з мусульманських країн. За умов, що склалися у світі після терористичних актів у США 11 вересня минулого року, антагонізми між правими й лівими зростають. На думку газети, прихильники лівих демонізують своїх опонентів, звинувачуючи їх в екстремізмі. Зрештою, обидві сторони вносять свій вклад до дальшого напруження атмосфери. Лідер голландських правих відкрито виступав проти іммігрантів. Журналісти додають до цього його нетрадиційну сексуальну орієнтацію і його виступи за ширшу лібералізацію законодавства про наркотики. «Дейлі телеґраф» підкреслює, що 20 процентів голландських виборців, які надали свою підтримку Фортейнові, нині обурені. Газета вважає на закінчення, що замах на життя лідера голландських правих свідчить про крайнє невдоволення багатьох європейських виборців політичною ситуацією на континенті.

Тим часом оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Клаус-Дітер Франкенберґер гостро критикує понеділкову відмову Сполучених Штатів ратифікувати угоду про створення Міжнародного кримінального суду. Маючи на увазі побоювання США, що перед міжнародним кримінальним судом можуть стати американські військовослужбовці, які беруть участь в антитерористичних акціях або виконують інші, зокрема, миротворчі місії поза межами США, автор підкреслює, що такі побоювання не мають під собою жодного ґрунту, бо ніхто не може звинуватити американських військовослужбовців, приміром, у геноциді. Те, що президент Буш і конгрес вважає свободою дій і суверенністю, підкреслює німецький коментатор, деінде вважають однобічною ароґантністю. Автор вважає, що рішення адміністрації Буша цим разом не послужить інтересам Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG