Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід, перерваний візит Шарона у США. Убивство голландського лідера правих


Близький схід, перерваний візит Шарона у США. Убивство голландського лідера правих

Прага, 8 травня 2002 – Головна увага західних коментаторів зосереджена сьогодні на новому терористичному акті палестинського екстреміста-самовбивці і на перерваному візиті ізраїльського прем’єра Шарона у Вашингтоні. Оглядачі продовжують також відгукуватися на убивство голландського лідера крайньо правих Піма Фортайна.

Коментуючи останній терористичний акт палестинського самовбивці на окраїні Тель-Авіва, унаслідок якого загинуло 15 осіб і понад 50 було поранено, а також на перервані переговори Шарона із президентом США Бушем, оглядач газети «Вашингтон пост» Алан Сіпрес підкреслює, що ця подія може серйозно підірвати зусилля Вашингтона у справі припинення конфлікту й відновлення мирного процесу, особливо у світлі останніх дискусій між держдепартаментом і пентагоном про те, чи варто продовжувати мирні зусилля, чи, радше, дати Шаронові можливість повести ширшу боротьбу з палестинськими бойовиками.

Коментатор наголошує на труднощах, перед якими стоїть президент Буш у питанні близькосхідного конфлікту. Одного дня Буш вимагає від Шарона негайно припинити воєнні дії на палестинських територіях, іншого дня, під тиском єврейських лобістських груп, євангелистських християн і неоконсерваторів його критика Ізраїлю знову спадає. Під впливом арабських та інших урядів і лідерів Буш наполягає, щоб Ізраїль відновив переговори в пошуку вирішення кризи. Однак, нині адміністрація США знову розмірковує свою реакцію на новий терористичний акт із боку палестинських терористів.

Тим часом ірландська газета «Айриш таймс» у редакційній статті повертається до недавнього вбивства лідера голландських крайньо правих Піма Фортайна. Газета підкреслює, що нинішнє вбивство стало першим політичним убивством в Голландії від 1672-го року, коли противники королівського двору вбили братів Йогана й Конеліса де Вітів. Нинішній замах газета вважає надзвичайно нетиповим для цієї багатої країни, де міністри їздять до праці на велосипедах і, де досі політичні діячі без побоювань пішки розгулювали по вулицях міст і сіл. Віднині, як вважає «Айриш таймс», ця ситуація може змінитися. Крім того це убивство, на думку газети, у майбутньому може послужити на користь крайньо правих у їхніх расистських кампаніях.

Варто додати, що британська газета «Ґардіян» теж вважає, що убивство Фортайна допоможе голландським правим здобути у парламентських виборах 15 травня від 30 до 40 відсотків голосів замість раніше очікуваних 20-ти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG