Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує спільну охорону кордонів


ЄС готує спільну охорону кордонів

Прага, 7 травня 2002 — Європейська Комісія — виконавчий орган Європейського Союзу — схвалила в вівторок план створити спільний корпус прикордонної сторожі, що матиме на меті краще стерегти кордони ЄС від незаконної іміґрації, міжнародної злочинності й тероризму.

Спільна прикордонна сторожа Євросоюзу, яку планується створити десь до 2007 року, має складатися з представників усіх країн ЄС і мати рівні повноваження в усіх цих країнах, включно з правом перевірки документів чи й арешту; оплачувати її діяльність мали б усі ці держави пропорційно, незалежно від довжини їхніх власних кордонів, що є зовнішніми кордонами Євросоюзу — таку пропозицію схвалила Єврокомісія, і тепер її мають підтримати всі нинішні 15 членів ЄС.

Ідеться, очевидно, про ще одне помітне обмеження суверенітету країн Європейського Союзу — але мета, вважають у Брюселі, того варта: як заявив голова Єврокомісії Романо Проді, «Хочу запевнити громадян, що ми зробимо все можливе, щоб захистити нашу свободу, безпеку й законність від будь-якої зовнішньої загрози — тероризму, організованої злочинності й неконтрольованої іміґрації».

Майбутня спільна прикордонна служба є лише одним із пунктів широкого плану Єврокомісії забезпечити «інтеґроване керування» зовнішніми кордонами, серед того й створити нарешті дійсно єдину процедуру в’їзду на територію ЄС, чи, точніше, Шенґенської зони. План передбачає й використовувати для стеження за кордонами європейську супутникову мережу «¢алілео».

Нинішній план схвалено через два дні по тому, як понад 5 мільйонів голосів отримав на президентських виборах у Франції Жан-Марі Ле Пен, що виступає різко проти іміґрації, — і наступного дня по тому, як у Нідерландах такі ідеї опинилися в осередді уваги, коли там було вбито політика зі схожим ставленням до іміґрантів Піма Фортейна. Але комісар ЄС у справах правосуддя й внутрішніх справах Антоніо Віторіно запевняє, що план Єврокомісії не має нічого спільного з бажаннями крайніх правих зупинити іміґрацію.

«Це цілком інший погляд, ніж ті протекціоністські, націоналістичні погляди, які проти свободи пересування людей, – заявив Віторіно. – У глобалізованому світі (цей план), на нашу думку, є найкращий спосіб ґарантувати свободу пересування і водночас безпеку для наших співгромадян».

Нові майбутні члени ЄС не відразу ввійдуть до спільної системи прикордонного контролю — спершу вони мають приєднатися до Шенґенського візового режиму, а це триватиме принаймні кілька років після вступу до Євросоюзу.

Тим часом ЄС найбільше непокоять нинішні напівпрозорі південні кордони, особливо ж морські італійські, через які до нього дістається зараз найбільше нелеґалів. Але з часом — найімовірніше, вже 2004 року — розширений Євросоюз межуватиме і з Росією, Білоруссю та Україною. А ці держави в Брюселі вважають і за джерело, і за транзитний пункт нелеґальних іміґрантів і організованої злочинності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG