Доступність посилання

ТОП новини

У США судять перевізників українських нелеґалів


У США судять перевізників українських нелеґалів

Прага, 8 травня 2002 — У Сполучених Штатах Америки розпочався в вівторок судовий процес проти організованого злочинного угруповання, що незаконно перевезло до США сотні українців, зокрема молодих жінок, яких змушували до проституції. Більшість його членів — українці чи вихідці з України.

На лаві підсудних в окружному федеральному суді в Лос Анджелесі — ціла родина з чоловіка, дружини, двох дочок і чоловіка однієї з них та двоє їхніх приятелів. Іще шість звинувачених перебувають у розшуку.

«Вони нелеґально доставляли іноземців (до США) катерами, в багажниках авт і пішки, і робили це знову і знову і знову», каже помічник прокурора Марк Авейс.

За даними звинувачення, злочинна мережа незаконно заробила сотні тисяч доларів на перевезенні іміґрантів із України до Лос Анджелеса через Мексику. На відкритті судового слухання в вівторок прокуратура подала детальний опис діяльності угруповання, членам якого висунено цілу низку звинувачень — серед того в змові з метою незаконного транспортування іноземців до США, ввезенні й переховуванні нелеґалів із метою змушення їх до проституції і в відмиванні грошей.

Уже перший день слухань, за повідомленнями з суду, змалював картину підпільного бізнесу, в якому кожен його учасник, як стверджує звинувачення, мав свою чітку роль.

Керівниця угруповання, Тетяна Комісарук, відповідала за загальний нагляд за пересуванням іміґрантів і збирала з них гроші готівкою; прокуратура має записи підслуханих її розмов, де вона називає перевезених жінок «повіями».

Її чоловік Валерій Комісарук, стверджує далі звинувачення, допомагав у керівництві угрупованням, а зокрема відповідав за «пункти пересадки» в Мексиці, включно з віллою поблизу американського кордону, де збирали нелеґалів перед переведенням до США.

Третім названо ще одного звинуваченого, іміґранта з України Сергія Межерицького, який свого часу невдало балотувався до міської ради в Західному Голивуді. Його завданням були катери й авта для перевезення нелеґалів і співпраця з мексиканськими провідниками, які переводили тих через кордон.

Інші — дочки Комісаруків Наталя Корольова й Лоріна Латишева, її чоловік Олександр Латишев і ще один затриманий у справі Григорій Чернов — мали власні завдання, як-то забезпечувати нелеґалів таким одягом, щоб вони не впадали в вічі, чи вчити їх, як переходити кордон і як відповідати прикордонній сторожі в разі затримання.

Прокуратура має чимало свідчень про подробиці діяльності угруповання — наприклад, про те, як іміґрантів, що заплатили по 2 з половиною тисячі доларів, привозили до Мексики й повідомляли, що за доставку до США треба заплатити ще; або й майже анекдотичні, коли з однієї жіночки здерли додатково 250 доларів за перефарбування волосся, яке ніяк не хотіло відсвітлюватися.

Адвокат одного зі звинувачених заявляє, що й перевезені іноземці, які свідчитимуть тепер на суді, теж далеко не безвинні, бо знали, що йдуть на незаконні дії, а, потрапивши до рук влади й дізнавшись про вигоди співпраці з нею, готові тепер «робити й говорити все, що мусять».

Слідство у справі розпочалося ще 1999 року, коли американська прикордонна сторожа знайшла на мексиканському кордоні загублену відеокамеру — в записах на ній було задокументовано подорож родини нелеґалів через Угорщину й Мексику до самого кордону.

Якщо вину звинувачених буде доведено, їм загрожує, як повідомляють, до 10 років ув’язнення за кожного незаконно переведеного до США іноземця.

Додамо, що «в розшуку» залишаються, за даними судової справи, Валерій Савер, Михайло Лига, Валентина Дрозд, Євген Фролов, Олена Кравченко й Лариса Паломар. Усі вони, що рекрутували іміґрантів, перевозили їх до Мексики чи, як Валентина Дрозд, що її названо власницею українського туристичного агентства «Світ Турз», координували це перевезення — можливо, зараз перебувають в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG