Доступність посилання

ТОП новини

Непорозуміння навколо відкриття меморіалу “Польські військові поховання 1918 - 1920 років” на Личаківському цвинтарі у Львові тривають


Непорозуміння навколо відкриття меморіалу “Польські військові поховання 1918 - 1920 років” на Личаківському цвинтарі у Львові тривають

Львів, 9 травня 2002 - 21 травня у Львові відбудеться відкриття меморіалу польських військових поховань на Личаківському цвинтарі. Про це домовилися президенти України та Польщі під час своєї останньої зустрічі на Івано – Франківщині. Обидва президенти візьмуть участь у цій церемонії. Однак виглядає на те, що у сценарій, розроблений у Києві та Варшаві, будуть внесені корективи з боку місцевої львівської влади.

Після того як президенти України Леонід Кучма та Республіки Польщі Олександр Квасневський домовилися про остаточну дату відкриття меморіалу” Польські військові поховання 1918—1920 років,” у Львів почастішали візити офіційних представників як із боку Києва, так і Варшави. Вони, як і місцева влада, вважають, що усі роботи на цвинтарі виконані. Однак залишається одне але…

Згідно з рішенням Львівської міської ради 1998 і 2000 років, на надмогильній плиті п'ятьом польським воякам має бути виконаний напис ” Невідомим польським воїнам, полеглим за Польщу”. Натомість польська сторона донині наполягає, щоб напис звучав так:” Невідомим польським воїнам, полеглим за незалежність Польщі” або ж “Невідомим польським героям полеглим за Польщу”.

Львівська міська рада також ухвалила рішення, щоб на місці поховань трьох американських летунів і французьких піхотинців були встановлені надмогильні пам'ятники у вигляді хрестів. Натомість польська сторона прагне відтворити скульптури.

Новий міський голова Львова Любомир Буняк ще на своїй першій прес-конференції в інтерв'ю для радіо “Свобода” зазначив, що у питаннях, пов'язаних із відкриттям меморіалу, він повністю дотримуватиметься рішень міськради. На нарадах у Львівській обласній держадміністрації Любомир Буняк відстоює саме цю позицію, попри очевидне невдоволення з боку обласних чиновників.

До того ж, під час майже годинної розмови мера Львова Любомира Буняка і повноважного посла Республіки Польща в Україні Марека Зюлковскі навіть не було згадано про дискусії щодо напису на плиті. Любомир Буняк лише зазначив, що урочистості на Личакові неодмінно відбудуться. І вони стануть черговим кроком до зміцнення українсько-польських стосунків.

Посол Польщі в Україні Марек Зюлковскі не відкидає, що, в день відкриття меморіалу так і не буде встановлено напису на могилах його співвітчизників.

10 травня до Львова прибуде делегація з Варшави, яку очолюватиме голова національної безпеки і оборони Польщі Марек Сівец і Києва та міністр закордонних справ України Анатолій Зленко. Вони спільно з керіниками області та міста обговорюватимуть сценарій церемонії і очевидно намагатимуться залагодити конфлікт львівських райців з радою охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіки Польща.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG