Доступність посилання

ТОП новини

Микола Мельниченко: «Є час розкидати каміння і є час збирати каміння. Офіційні особи, до яких я звертаюся, мусять реагувати і вони будуть відповідати за свою бездіяльність»


Микола Мельниченко: «Є час розкидати каміння і є час збирати каміння. Офіційні особи, до яких я звертаюся, мусять реагувати і вони будуть відповідати за свою бездіяльність»

Вашингтон, 9 травня 2002 -

Мирослава Гонгадзе:

Ви будете свідчити у суді в Каліфорнії 9 травня. Як відбуватиметься цей процес і згідно яких вимог ви там свідчите?

Микола Мельниченко:

Процедура Великого журі це таємне слухання, на яке не допускаються ні журналісти ні адвокати, і Велике журі повинне вирішити ряд принципових питань. Я буду давати свідчення в якості свідка на цьому процесі.

Мирослава Гонгадзе:

Проходить інформація, що Велике журі вимагає від вас усі записи. І з цього приводу ви зверталися і до президента України і до президента Росії про захист державних таємниць цих держав. Що ви плануєте робити в цій ситуації?

Микола Мельниченко:

Ситуація цікава. Я находжусь на території США і Міністерство юстиції США має бажання розслідувати кримінальні справи із залученням тих матеріалів, які в мене є. Їх бажання - мати всі записи, які я зробив, для того, щоб була повна картина про склад злочинної діяльності. Я стою на такій позиції, що я хочу, щоб кримінальні справи розслідувались, але з одним “но” – я не можу віддати всі записи, які я маю, тому що там є державі таємниці як України так і інших країн, у тому числі й Росії

Мирослава Гонгадзе:

Справа в тому, що багато українських і російських політиків не звертають увагу на ваші звернення про захист державних таємниць. Чи не вважаєте ви, що в цій ситуації вже ніхто окрім вас не зацікавлений у збереженні цих таємниць?

Микола Мельниченко:

Є час розкидати каміння і є час збирати каміння. Офіційні особи, до яких я звертаюся, мусять реагувати і вони будуть відповідати за свою бездіяльність у тому випадку, якщо, не дай боже, щось подібне трапиться, і державні таємниці опиняться в руках іншої держави. Я роблю все можливе, щоб а) – розслідувались карні справи і б) – щоб у ніякому разі державні таємниці України та Росії не були передані іншій країні. З цією метою я звертався як до виконавчої влади в Україні, так і до президента Російської Федерації Путіна з надією, що хоча б Путін, піклуючись про конфіденційну інформацію Росії, допоможе в тому числі й Україні. Найближчим часом будуть юридичні процеси з розслідуванням конкретних справ, в тому числі це буде стосуватися продажу зброї в Ірак, до якої причетний президент України Кучма. Але є таємниця слідства, і на даному етапі розголошення інформації, якою я володію, неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG