Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 9 травня 2002 – Західні коментатори знову повертаються до близькосхідного конфлікту, розв’язання якого після останніх двох терористичних актів палестинських екстремістів-самовбивць знову загальмовано. Більшість оглядачів вину за нинішній зрив останніх мирних зусиль складають на палестинську сторону.

Коментуючи останній терористичний акт палестинського екстреміста-самовбивці на окраїні Тель-Авіва, унаслідок якого загинуло 15 людей, британська газета «Ґардіян», яка дотепер досить часто критикувала Ізраїль за безкомпромісну позицію у палестинському питанні, нині стверджує, що остання терористична атака – це справжнє нещастя для палестинського лідера Арафата, якому вимкнулися з-під контролю щоденні події. Беручи концепцію співіснування двох держав, як прикінцеву мету вирішення близькосхідного конфлікту, газета «Ґардіян» запитує: як Арафат уявляє собі мирне співжиття зі звичайними ізраїльтянами, коли їхнє життя кожного дня залишається під загрозою кривавого терору? Таке ж запитання, закінчує газета, можна було б поставити й ізраїльському прем’єрові Шарону.

Тим часом інша британська газета «Індепендент» пише з цього приводу, що «поки Ізраїль не матиме гарантій, що терор проти його цивільного населення буде припинено, він не матиме жодного вибору, лише подбати про власну безпеку у доступний спосіб.

Газета «Файненшл таймс» у редакційній статті теж вважає, що останній терористичний акт неподалік від Тель-Авіва явно кинув тінь на останні спроби США розпочати активніші зусилля у врегулюванні близькосхідного конфлікту. Переговори Буша із Шароном 7 і 8 травня, який переконував президента США в тому, що Арафат сам причетний до терористичної діяльності, перервано саме у зв’язку з черговим терористичним актом палестинців. Проте, веде далі газета, ці звірства не повинні зупиняти дипломатичних зусиль із метою покласти край конфліктові. Щоправда, Шарон погрозив жорстоко відомстити за останній терористичний акт, однак, що може принести нова воєнна акція? Хіба що лише тимчасову передишку і водночас ризик нових терористичних актів, пише на закінчення «Файненшл таймс».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG