Доступність посилання

ТОП новини

Українські й польські урядовці намагаються подолати перешкоди перед зустріччю двох президентів


Українські й польські урядовці намагаються подолати перешкоди перед зустріччю двох президентів

Львів, 10 травня 2002 – 21 травня у Львові зустрічатимуться президенти України Леонід Кучма та Республіки Польщі Олександр Квасьнєвський. На Личаківському цвинтарі вони відкриватимуть меморіали «Польські військові поховання 1918 – 1920 років» та воїнам Української галицької армії, які полягли в українсько-польській війні.

Сьогодні до Львова з дводенним візитом прибули офіційні делегації з Києва та Варшави на чолі з міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком та головою Ради національної безпеки та оборони Республіки Польща Мареком Сівцем. Увечері за зачиненими дверима вони мали розмову з місцевими керівниками, під час якої обговорювався сценарій перебування двох президентів у Львові.

П’ять років тому, 21 травня, президенти України та Польщі підписали спільну декларацію про примирення і порозуміння між двома народами. Тому не випадково, що під час останньої своєї зустрічі на Івано-Франківщині Леонід Кучма та Александр Квасьнєвський вирішили цього дня знову зустрітися у Львові, щоб відкрити меморіали на честь загиблих українських та польських вояків на Личаківському цвинтарі.

Марек Сівец, голова Ради національної безпеки та оборони Республіки Польща, під час сьогоднішніх відвідин Личаківського цвинтаря сказав в інтерв’ю кореспондентові Радіо Свобода: «Ще треба погодити і знайти компроміс у таких питаннях, як текст напису на надмогильній плиті невідомим польським воїнам, та щодо двох пам’ятників французьким і американським воїнам. Цей цвинтар ушляхетнюватиме місто, додаватиме йому поважності. У нас усе готове, треба лише сьогодні все погодити з українською стороною – так, як про це й домовилися на Франківщині президенти».

Однак, за словами польського міністра, він приїхав до Львова не для того, щоб у чомусь переконувати місцевих керівників, бо, мовляв, є ж фото і архіви, які свідчать про те, як виглядав цвинтар раніше. Тут були елементи, які дратували українців. Однак пан Сівец уважає, що сьогодні їх усунуто. В іншому польська сторона поступатися не бажає. Бо, як каже Марек Сівец, є ж межа в поступках. Відтак поляки наполягають на тому, щоб напис на надмогильній плиті звучав так: «Невідомим польським героям, полеглим за Польщу». Тоді як депутати львівської міськради вимагають вилучити з напису слово «герої».

Однак що ще, окрім відкриття меморіалів, відбуватиметься у Львові за участю обох президентів? Про це я поцікавилася в Марека Сівеца. Він відповів: «Будуть не лише урочистості з нагоди відкриття меморіалів. Ці події стануть своєрідним каменем примирення між двома народами, які завдали один одному чимало кривди, пролили кров. Ми не хочемо уникати жодної теми з минулого. Нам не йдеться лише про відкриття цвинтаря, а й про те, які на нас покладено обов’язки. Це має бути спільний крок до порозуміння».

Так уважає і міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, який сьогодні прибув до Львова, аби відкрити тут представництво свого міністерства. Характеризуючи майбутню зустріч Леоніда Кучми та Александра Квасьнєвського у Львові, пан Зленко назвав суперечки навколо написів і пам’ятників на могилах польським воякам несуттєвими деталями.

Однак ці деталі можуть перерости в суттєві непорозуміння. Адже вже сьогодні у Львові відбулися збори громадськості, на яких було ухвалено звернення на адресу президента України, у якому від української влади вимагають, аби вона не поступалася польській стороні у так званій проблемі Личаківського цвинтаря.
XS
SM
MD
LG