Доступність посилання

ТОП новини

США і Міжнародний кримінальний суд


США і Міжнародний кримінальний суд

Прага, 13 травня 2002 – Серед американських законодавців і далі тривають дискусії у справі ратифікації угоди про створення Міжнародного кримінального суду з резиденцією в Гаазі. Комітет конгресу США у справах асигнувань підтримав позицію президента Буша, який вже раніше виступив проти ратифікації заданої угоди.

Комітет конгресу від справ асигнувань не лише відкинув можливість ратифікації угоди про Міжнародний кримінальний суд, а й проголосував за право президента США вжити військової сили для вивільнення американських громадян у випадку їхнього захоплення для влаштування над ними процесу у цьому суді. Більшість американських законодавців побоюються, що у майбутньому перед міжнародним трибуналом, який може керуватися політичними міркуваннями, можуть стати американські громадяни, передусім ті, що виконують військові, миротворчі або інші місії поза кордонами США. Далі члени комітету від справ асигнувань, який цього тижня голосуватиме у справі поправки до відповідного закону про асигнування 29 мільярдів 400 мільйонів доларів на військові потреби і видатки на внутрішню безпеку, більшістю голосів підтримали також пропозицію заборони військової допомоги США тим країнам, які ратифікували угоду про Міжнародний кримінальний суд. Дотепер угоду ратифікували 66 із 139-ти країн, що 98-го року у Римі підписали угоду. Заборона надання військової допомоги США не охоплюватиме лише країни НАТО, що ратифікували угоду, проте стосуватиметься, приміром, Колумбії, Філіппін та низки інших країн світу. До речі, із членів союзу НАТО і Європейського союзу угоду ратифікували лише кілька країн.

Член комітету асигнувань, представник від республіканської партії зі штату Техас Том ДеЛей заявив, що провідні члени адміністрації США, зокрема держсекретар Пауел і міністр оборони Рамсфельд підтримують рішення комітету. Журналісти наводять слова помічниці міністра оборони Вікторії Кларк, яка заявила, що Рамсфельд не знайомився з документами комітету в деталях, проте вже раніше висловився на його підтримку.

Однак, рішення комітету гостро скритикували деякі законодавці від демократичної партії. Приміром, на думку Патріка Кеннеді, заяви Тома ДеЛея послужать для світу сигналом про те, що США провадять однобічну політику, не консультуючись із своїми союзниками. Інший представник демократів Дейвід Обей від штату Вісконсін заявив, що комітет у справах асигнувань навіть не повинен розглядати подібних справ, а залишити їх на розгляд конгресового комітету з міжнародних взаємин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG