Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід

Прага, 13 травня 2002 – Увага західних оглядачів і далі зосереджена на ситуації на Близькому сході, зокрема на дальших міжнародних мирних зусиллях і на дискусіях в ізраїльському парламенті у справі незалежної палестинської держави. Ця тема викликала конфронтацію прем’єра Ізраїлю Шарона із керівниками його ж власної партії.

Французька газета «Ліберасйон» у понеділок містить коментар нового прем’єр-міністра Франції Жана-П’єра Перріна, який аналізує нинішню ситуацію на Близькому сході і позицію французького уряду у цій справі. Ізраїльський лідер Шарон, який виступив із мирним планом, підтриманим також колишнім ізраїльським прем’єром Беньяміном Нетанягу, і відкликав відплатну акцію за останній терористичний акт неподалік від Тель-Авіва, нині зазнав гострої критики з боку його ж власної партії. 59 відсотків керівництва партії Лікуд виступили проти ідеї створення незалежної палестинської держави, яка може стати загрозою існуванню Ізраїлю.

Новий французький прем’єр посилається також на спільну заяву єгипетського і сірійського президентів Мубарака і Асада, а також Саудівського коронного принца Абдулли, яку вони оприлюднили в минулі вихідні. Усі три арабські лідери, як підкреслює Перрін, зайняли надзвичайно помірковану позицію . Вони висловлюють бажання жити в мирі з Ізраїлем і осудили насилля у будь-яких його проявах. Сполучені Штати, як підкреслює Перрін, закликають Шарона до стриманості, інакше відплатна акція послабила б позиції прихильників мирного вирішення конфлікту серед палестинців, зокрема з боку Могаммада Далана, якого вважать можливим спадкоємцем Арафата. За нинішніх умов, як підкреслює французький прем’єр Перрін, скорочення напруження і вирішення конфлікту можливе лише політичним шляхом.

Тим часом німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» порушує справу 13-ти палестинських бойовиків, перевезених на Кіпр після домовленості Ізраїлю з Європейським союзом про закінчення облоги церкви Різдва у Вефлиємі. Ізраїль звинувачує бойовиків у тероризмі і продовжує вимагати їхнього видання, поставивши Європейський союз у складну ситуацію. У такій же ситуації опинився і сам Шарон, зупинившись перед проведенням відплатної акції у секторі Газа. Така акція, як підкреслює газета, могла б підірвати теперішні зусилля скликання міжнародної конференції у справі Близького сходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG