Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство оборони України заперечує оприлюднені Радіо Свобода звинувачення про причетність України до порушень ембарго на постачання зброї до Боснії й Хорватії


Міністерство оборони України заперечує оприлюднені Радіо Свобода звинувачення про причетність України до порушень ембарго на постачання зброї до Боснії й Хорватії

В оприлюдненому сьогодні інтерв'ю українській службі Радіо Свобода провідний співробітник Нідерландського інституту військової документації Кеес Віібес, зокрема, заявив, що «серед нелегальних постачальників зброї в Хорватію та Боснію Герцеговину Україна посідала найважливіше місце після Греції й Туреччини» і «в той час у цьому “бізнесі” тісно працювала з Іраном»: «з Тегерана до України під завантаження зброєю регулярно вирушали транспортні літаки, маршрут яких далі пролягав до Хорватії». Крім того, за даними К. Віібеса, «український миротворчий батальйон в Боснії, а точніше в районі міста Жепа, перед поверненням в Україну продавав боснійцям свої БТР та іншу зброю».

Відповідаючи на запитання про джерела такої інформації, К. Віібес повідомив, що це є, серед іншого, «оперативні рапорти німецької служби безпеки BND та нідерландської розвідки».

Міністерство оборони України в понеділок заперечило оприлюднені Радіо Свобода звинувачення.

Україна не надавала повітряних коридорів літакам військово-транспортної авіації з Ірану.

Про це сьогодні на брифінгу в Міністерстві оборони України заявив начальник озброєння Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Стеценко, який раніше виконував обов'язки заступника міністра оборони України – командувача Сил ППО України.

Також і заяви про продаж зброї військовослужбовцями українського миротворчого батальйону в Боснії «не мають жодних підстав».

Про це заявив керівник прес-служби Міністерства оборони України Костянтин Хівренко.

За його словами, в 1994 році українські військовослужбовці в складі миротворчого батальйону дійсно виконували в Боснії миротворчі функції та завдання ООН із підтримки миру. Але українські військовослужбовці, наголосив К. Хівренко, не продавали зброї.
XS
SM
MD
LG