Доступність посилання

ТОП новини

На Кубі з візитом перебуває колишній президент Сполучених Штатів Джиммі Картер


На Кубі з візитом перебуває колишній президент Сполучених Штатів Джиммі Картер

Н’ю Йорк, 14 травня 2002 - Вперше за понад сорок років комуністичного режиму на Кубі цей острів відвідує американський політичний діяч такого рангу, причому Картер поїхав не як посланець американського уряду, а як приватна особа, із дружиною Розалін.

Джимі Картер поїхав на Кубу на запрошення Фіделя Кастро, але як приватна особа. Зустрічають його на найвищому рівні, очевидно, сподіваючись, що ці відвідини сприятимуть скасуванню американського ембарго на торгівлю з Кубою. Правитель Куби навіть заявив під час вітальної церемонії, що цей візит нібито символізує ставлення Картера, “як президента Сполучених Штатів, до Куби”. Картер зажив світового визнання тим, що під час свого президентства у сімдесятих роках проголосив захист прав людини наріжним каменем американської зовнішньої політики та своєю миротворчою діяльністю. Кубинці у Сполучених Штатах закликали Джимі Картера виступити за демократію під час його візиту. Виступаючи перед студентами Школи соціальних працівників у Гавані, Картер заявив, що, цитую, “у Сполучених Штатах абсолютна свобода слова й свобода зібрань вважаються дуже важливими речами”. Ці слова пролунали там, де єдина дозволена партія – це комуністична, де режим переслідує опозиційні угруповання, звинувачуючи їх у допомозі закордонним ворогам. Картер зустрівся з політичними дисидентами, противниками тоталітарного режиму, зокрема, з Освальдо Пайа, який насмілюється відкрито закликати до демократії на Кубі... 11 тисяч кубинців, подолавши страх, підписалися під петицією, що її склав Освальдо Пайя, із вимогою провести на Кубі референдум, який міг би покласти край однопартійному правлінню комуністів. Цей документ дисиденти передали Національній Асамблеї як раз напередодні візиту Картера, бо сподіваються, що вже сама присутність колишнього президента США на острові примусить Кастро рахуватися з петицією. Документ вимагає свободи слова й зібрань, права мати власний бізнес, амністії політичним в'язням і перегляду закону про вибори.

Візит Картера спричинився до певної контроверсії у Сполучених Штатах. Заступник держсекретаря Джон Болтон заявив, що Куба розробляє біологічну зброю і надає біотехнологію подвійного використання, тобто військового й цивільного, іншим країнам-ізгоям, спонсорам міжнародного тероризму, таким, як Лівія та Іран. Картер у супроводі Кастро відвідав кубинський Центр біологічних досліджень і сказав, що на брифінгу в держдепартаменті перед поїздкою ніхто не згадував про біологічну зброю і що кубинські науковці заперечують американські звинувачення. Як зауважив Білл О’Райлі, коментатор телемережі новин Фокс, “можна собі уявити, що очікувало тих науковців, якби вони підтвердили звинувачення Болтона”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG