Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-російський договір про скорочення ядерних озброєнь. До ситуації в Афганістані


Американсько-російський договір про скорочення ядерних озброєнь. До ситуації в Афганістані

Прага, 14 травня 2002 – Західні оглядачі коментують нову угоду між Сполучними Штатами і Росією про скорочення ядерних озброєнь, яку президенти Буш і Путін підпишуть наступного тижня під час своєї наради в Москві. Західна преса відгукується також на останні події на Близькому сході і в Афганістані.

Коментуючи новий американсько-російський договір про ядерні озброєння, британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті схвально відгукується на перспективу дальшого скорочення ядерних арсеналів, проте вважає, що нинішня угода мала би охоплювати дещо більшу кількість арсеналів з обох боків. Найкраще, на думку газети, було б цілковите знищення ядерних озброєнь, яке припинило б також поширення цієї смертоносної зброї на інші країни. Часи холодної війни закінчилися понад 10 років тому, пише «Файненшл таймс», тому сьогодні тяжко зрозуміти – чому США і Росія зберігають на озброєнні по 2 тисячі ядерних боєголовок. Приміром, домовленість залишити по 200 штук з обох сторін послужила б надзвичайно позитивним сигналом для світу, закінчує британська газета.

Інтернетний щоденник «Юроейшія в’ю» (тобто «Євроазійський погляд») містить коментар фахівця від справ Афганістану Камелії Енхетабі-Фард, яка аналізує загрозу дальшої дестабілізації Афганістану, яку представляють для тимчасового уряду ісламські фундаменталісти. З падінням режиму талібан його бойовики втекли до Пакистану, пише автор. Пакистанське прикордонне місто Пешавар вже десятки років служить головною магістраллю для перевезення зброї й наркотиків. На думку оглядачки, навколо Пешавара зосереджені й афганські ісламісти, створюючи серйозну загрозу для тимчасового керівництва в Кабулі. Вона вважає, що нині екстремістські угруповання в Афганістані зберігають спокій, бо там поки що присутні міжнародні військові сили. Як лише вони залишать Афганістан, вважає оглядачка, ісламські фундаменталісти знову спробують захопити владу. Афганці, додає вона, ніколи не мирилися з іноземною присутністю в їхній каїні. На думку автора, ісламські фундаменталісти можуть розпочати дестабілізаційні акції в Афганістані вже перед зібранням Лоя Ïрґи, тобто нового афганського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG