Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 15 травня 2002 – Рада безпеки ООН у повному складі, тобто за участю всіх 15-ти членів, одноголосно схвалила запропонований Сполученими Штатами план скасування низки торговельних санкцій проти Іраку. Спеціальною резолюцією рада безпеки продовжила на наступного півроку програму «нафта за харчі».

Цей крок з боку Сполучених Штатів і Ради безпеки ООН, як підкреслюють оглядачі, ще не означає примирення або поліпшення взаємин із режимом Саддама Хусейна. Вашингтон і далі вважає іракського диктатора головною причиною страждань іракського населення й напруження в регіоні. Американський план передбачає лише скасування санкцій на ввезення до Іраку товарів для населення, тобто для цивільних потреб. Згідно із нині розширеною програмою «нафта за харчі» Ірак зможе ввозити не лише продовольчі товари і ліки, як було передбачено раніше, а й устаткування для відбудови доріг та інших цивільних комунікацій, для сільського господарства та інших господарських потреб.

Однак, Рада безпеки ООН зробила жорсткішим контроль над увезенням товарів і промислового устаткування, яке можна використати у військовій промисловості. Складено список товарів і матеріалів, які поряд із цивільними ділянками можна використовувати у військово-промисловому комплексі. Військові фахівці і далі переконані, що режим Саддама Хусейна продовжує розробляти біологічну й хімічну зброю, а, можливо, і ядерну. Тому, як вважає рада безпеки, тепер надзвичайно важливо відновити міжнародну інспекцію усіх без винятку іракських військових об’єктів на предмет наявності або розробки на них згаданих видів зброї.

Американський план у справі полегшення санкцій проти Іраку підтримала Росія. Цей крок, як підкреслюють оглядачі, послужив додатковим стимулом для поліпшення взаємин між Вашингтоном і Москвою. З арабських країн лише Сирія, хоча скритикувала санкції, проте схвалила останні полегшення. Іракський посол при ООН Могаммед Дурі заявив, що реакція Багдада на рішення ради безпеки надійде лише після детального ознайомлення з новими правилами. За його словами, Ірак залишатиметься невдоволеним доти, доки Рада безпеки ООН не скасує санкцій цілковито. Тим часом наступного місяця Генеральний секретар ООН Кофі Аннан має намір провести прикінцеві переговори з іракською делегацією у справі повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG