Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки ізраїльської військової операції на Палестинських територіях


Підсумки ізраїльської військової операції на Палестинських територіях

Єрусалим, 15 травня 2002 - Ізраїльську військову операцію під кодовою назвою «Захисний мур» на території Палестинської автономії завершено і в Ізраїлі підводять її підсумки. Якщо ця операція і не зупинить повністю палестинський терор, вона значно його послабить, - твердять ізраїльські аналітики. Вони вважають, що операція була успішною з кількох причин.

Держава Ізраїль показала, що незважаючи на обмеження свободи дії, яке вимагає демократичний устрій, демократія теж має свої межі терпіння і готова зробити все для захисту цивільного населення від палестинського терору. Відтак, араби зрозуміли, що терактами Ізраїль не можна примусити до капітуляції перед їхніми вимогами.

Ізраїльське суспільство не розкололося перед лицем терору, а , навпаки, об’єдналося. Палестинці вважали, що світова громадська думка буде на їхній стороні до кінця і примусить Ізраїль до далеко йдучих поступок. Хоча спочатку здавалося, що цей розрахунок відповідає дійсності, позицію Ізраїлю в конфлікті розділили Сполучені Штати, а втім, і держави Європи виявили розуміння проблем Ізраїлю.

Палестинське суспільство вийшло з теперішньої фази конфлікту більш ослабленим. Почалися внутрішні суперечки між різними політичними групами і на порядку денному стоїть тепер демократизація режиму автономії та обмеження влади Ясира Арафата. Врешті-решт, частина палестинців зрозуміла, що шляхом терору вони ніколи не досягнуть своєї мети і тому треба повернутися на шлях мирних переговорів з Ізраїлем.

Виступаючи сьогодні перед законодавчою владою Палестинської автономії Ясир Арафат сказав: «Я наполягаю на аналізі національної ситуації у Палестинській автономії, її адміністративних, міністерських та силових установ, тому що в них виявилися недоліки. Я наполягаю на створенні всебічного плану їх перебудови на більш стабільній та правильній основі і таким способом, який забезпечив би досягнення національних прагнень та свободи палестинського народу».

Таким чином, хоча імідж Ізраїлю на міжнародній арені постраждав, у тактичному плані ізраїльсько-палестинського протистояння держава Ізраїль виграла.

Ізраїльські аналітики вважають, що палестинський терор триватиме, але не буде настільки інтенсивним, як до військової операції Ізраїлю, що у значній мірі знищила інфраструктуру палестинського теророру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG