Доступність посилання

ТОП новини

Успіх правих партій у парламентських виборах в Голландії


Успіх правих партій у парламентських виборах в Голландії

Прага, 16 травня 2002 – У четвер консервативна християнсько-демократична партія Нідерландів, яка напередодні здобула найбільше голосів, обговорює із представниками крайньо правої партії нещодавно вбитого Піма Фортайна справу створення коаліції.

Створене за три місяці до парламентських вибрів, крайньо праве об’єднання популіста Піма Фортайна нині стало другою політичною силою в Голландії, здобувши 26 із 150-ти місць у парламенті. Нагадаймо, 43 місця, тобто найбільшу кількість здобули консерватори, лідер яких Ян Балкененде нині приступив до сформування нового уряду. Тим часом лівоцентристська коаліція, яка правила країною протягом останніх 8-ми років, зазнала поразки. Партія праці, яку очолює донедавній прем’єр-міністр Вім Кок, здобула 23 парламентські мандати і зайняла третє місце.

Однак, увагу коментаторів нині привертає не стільки справа сформування нового уряду, скільки успіх консервативних сил у виборах і зокрема правих екстремістів, які досі в Голландії не мали особливої підтримки, залишаючись маргінальною політичною силою. Лідер недавно створеного об’єднання Пім Фортайн, який не приховував своїх ксенофобських поглядів, виступав проти іммігрантів, особливо з мусульманських країн, виступав на захист гомосексуалістів, не викликав у переважної більшості виборців особливих симпатій і ніхто не очікував, що його об’єднання може здобути, хоча не надто широку, проте значну підтримку серед виборців. Оглядачі пояснюють цей «феномен» (у лапках) убивством Піма Фортайна, який в очах багатьох виборців став мучеником. Європейські телемережі показали короткі опитування виборців на вулицях голландських міст після виборів. Окремі з виборців просто заявили, що проголосували за партію Фортайна зі співчуття до убитого.

Оглядачі підкреслюють, однак, що в Голландії з її міцними демократичними традиціями прихід консерваторів не внесе особливих змін ні в зовнішню, ні у внутрішню політику країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG