Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація: український уряд та західні інвестори одностайні у своєму небажанні брати у ній участь


Приватизація: український уряд та західні інвестори одностайні у своєму небажанні брати у ній участь

Прага, 16 травня 2002 – Приватизація великих українських підприємств знову під питанням. Після того, як продовж кількох останніх років уряд не спромігся виконати план приватизації, фактично припинивши її після відставки уряду Ющенка, тепер він і не планує великих проектів. Надходження від приватизації наступного року мають зменшитися на 65%.

Як заявив у четвер міністр фінансів України Ігор Юшко, надходження від приватизації мають впасти до 2х мільярдів гривень наступного року у порівнянні із запланованими на цей рік майже шістьма мільярдами, тобто падіння складатиме 65%. Хоча падіння виглядає значним, західні експерти зазначають, що ця цифра є суто теоретичною, бо уряд за останні декілька років не виконав жодного плану приватизації.

Останнім великим проектом був продаж шістьох українських обленерґо двом західним компаніям, американській AES та словацькій фірмі Vychodoslovenske Energеticke Zavody. Незважаючи на політично нестабільну ситуацію та загрозу для перебування при владі уряду Ющенка, тендер відбувся, і з продажу енергорозподільчих компаній державний бюджет отримав 160 мільйонів доларів. Західні фінансові інституції, зокрема, Міжнародний Валютний Фонд та Європейський Банк Реконструкції та Розвитку похвалили уряд за прозорий та вдалий продаж, і до кінця минулого року планувалося продати решту 12 українських обленерґо.

Але президент Леонід Кучма був незадоволений результатами продажу. Він вирішив, що поспішати не потрібно і видав указ про призупинення приватизації обленеґо до того часу, поки не буде детально вивчено результати попередніх торгів. Президента підтримала і тодішня Верховна Рада, яка у липні минулого року ухвалила проект закону, що забороняв продавати енергорозрозподільчі компанії до червня 2002 року.

Проте надії на те, що з червня приватизація поновиться і пришвидшиться, також мінімальні. На це вже натякнув міністр фінансів під час прес-конференції. Ігор Юшко сказав, що якщо продаж таких компаній, як обленерґо, чи Укртелеком не вдасться здійснити цього року, то його перенесуть на наступний рік. Якщо судити з досвіду минулих рів, то перенесення може тривати не один рік.

Про те, що приватизація не набере швидших темпів, можна судити ще і з того, що небажання влади продавати українські компанії повністю збігається з небажанням західних стратегічних інвесторів їх купувати. Ті інвестори, що вже зробили це, встигли пошкодувати про своє рішення. Так, наприклад, уряд відмовився підняти електричні тарифи на прохання словацької фірми, що купила чотири українських обленерґо. Не допомогли ані посилання на передпродажні зобов’язання уряду, ані втручання міжнародних фінансових інституцій, які закликали уряд не відступати від даних обіцянок.

Ще гірше склалася ситуація у найбільшого британського інвестора в Україні, компанії JKX Oil & Gas, яка вклала 100 мільйонів доларів у спільне підприємство Полтава Петроліум. А нещодавно, згідно з рішенням Верховного Суду України, вона втратила право на власність своєї частини компанії, що складала 66%.

На закінчення додам, що президентська адміністрація днями вийшла з ініціативою провести опитування серед західних інвесторів про інвестиційний клімат в Україні. Я звернулася до компанії JKX Oil & Gas із проханням розповісти про її досвід. «Без коментарів», -відповіла мені речниця британської компанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG