Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг із нагоди 58-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму


Мітинг із нагоди 58-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму

Симферополь, 20 травня 2002 - До 15 тисяч осіб зібрав у суботу жалобний мітинг із нагоди 58-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму. Його учасники висловили стурбованість вкрай формалізованим підходом органів влади України і Кримської автономії до виконання раніше ухвалених рішень із розв’язання кримськотатарських проблем.

Чи не вперше національний гімн кримських татар на мітингу звучав так проникливо й сумно. І вперше за останні роки масові заходи, організовані Меджлісом кримськотатарського народу до чергової річниці злочинної депортації кримських татар із їхньої історичної батьківщини, пройшли без зайвих політичних нервів, і швидше як жалобні, а не протестні. Уперше на трибуні перед учасниками багатотисячного мітингу з’явилися і прем’єр місцевого уряду Сергій Куницин, і голова Верховної Ради АРК Борис Дейч. Останній, правда, не виступав, зате виступив заступник голови Кабінету міністрів України Володимир Семиноженко, який пообіцяв розширення урядової підтримки процесу повернення та облаштування кримських татар у Криму.

Після програшу комуністів на виборах в автономії, стосунки між кримською владою й Меджлісом радикально змінилися. Навіть у резолюції мітингу його учасники привітали, цитую: “перші кроки нового керівництва Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, спрямовані на пошук взаєморозуміння у кримському суспільстві й подолання наслідків авторитаризму колишнього керівництва ВР автономії”, кінець цитати. У резолюції також відзначені зусилля офіційного Києва у вирішенні питань облаштування репатріантів.

Водночас учасники мітингу висловили не сприйняття ігнорування розв’язання політико-правових проблем, пов’язаних із відновленням прав кримськотатарського народу. Зокрема, у Верховній Раді України навмисно затягується розгляд підготовленого законопроекту “Про статус кримськотатарського народу”, органи влади України та АРК практично не реалізують Рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи “Про реінтеграцію кримських татар” від 5-го квітня 2000 року.

“Батьківщина! Народ! Меджліс!” – скандували учасники мітингу, який показав, що попри прогнози і протидію різних політичних сил - Меджліс очолює і повністю контролює кримськотатарський національний рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG